Büyük tepki yaratan zeytincilik ile ilgili tasarıya eklenen yeni ve ilgisiz bir madde ile, öğretim görevlisi milletvekilleri emekli olduktan sonra üniversitelerde çalıştıklarında hem milletvekili emekli maaşını hem de öğretim üyesi maaşını alabilecekler.

Zeytinlikleri imara açan ve 76 madde olarak Meclis Sanayi Komisyonu’na gelen tasarı, komisyonda yeni eklenen 7 farklı maddeyle 83 maddelik torba tasarıya dönüştü. Komisyonda verilen önergeyle, daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Bu süreçte getirilmese iyi olurdu” sözleri üzerine Meclis’te kabul edilmeyen akademisyen milletvekillerine çifte maaş maddesi tasarıya eklendi.

[old_news_related_template title="Zeytinlik alan için flaş karar" desc="Hükümet Zeytinlik alanlara yatırımın önünü açan tasarı üzerinde kısmen değişiklik yaptı. Zeytinlik alanlara konut, konaklama tesisi ve turizm tesisi yapılamayacak. Ancak zeytinlik alanlara hükümetin kamu yararı gördüğü her türlü maden ve sanayi yatırımı yapılabilecek. Bu yatırımlar için zeytin ağaçları kesilebilecek. Kesilen ağaçlar için ağaç başına 4 bin lira ceza ödenecek. CHP'li vekiller bu haliyle de zeytinliklerin büyük tehlike altında olduğunu söylediler. Zeytin üreticileri komisyon salonunu terk etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/icerdeeeeeee-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/zeytinlik-alan-icin-flas-karar-1876287/"]

KENDİLERİNE YONTTULAR

Maddenin Meclis Genel Kurulu’nda da kabul edilmesi halinde milletvekilleri seçilemedikleri dönemde istedikleri üniversiteye geri dönebilecek ve  milletvekili emekli aylığının yanı sıra üniversitelerden de akademisyen maaşı alabilecekler. Mevcut uygulamada emekli milletvekilleri üniversitelerde ders verseler dahi ders ücreti dışında  hiçbir maaş alamıyor.

Sanayi Komisyonu’nun tamamladığı zeytinliklerin kaderini ilgilendiren yasa tasarısının önümüzdeki hafta Çarşamba günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi planlandı. Hükümet, zeytinliklerin Bakanlar Kurulu kararıyla istenen sanayi ya da maden şirketlerinin kullanımına açılmasını sağlayacak tasarının bir an önce Meclis’ten geçirilmesini istiyor.

[old_news_related_template title="Ünlülerden zeytin isyanı" desc="Zeytinlik alanlarla ilgili AKP'nin TBMM'de görüştüğü yasa tasarısına ünlülerden tepki var. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/zeytin3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/unlulerden-zeytin-isyani/"]

İŞ GÜVENLİĞİ

Öte yandan tasarıya eklenen yeni bir maddeyle, 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan ve 10 ve altında işçi çalıştıran işyerlerinin işçilerine iş sağlığı ve güvenliği hizmeti verme zorunluluğu 1 Temmuz 2020'ye kadar ertelendi.

Ayrıca 10 ve altında işçi çalıştıran işyerlerini ilgilendiren bu düzenlemenin kapsamı da genişletilerek 50 ve altında işçi çalıştıran işyerleri de dahil edildi. Böylece az tehlikeli gruba giren 50 ve altında işçi çalıştıran işyerlerinde de işveren, kendi eğittiği iş sağlığı ve güvenliği uzmanı aracılığıyla hizmet alabilecek, ayrıca dışarıdan hizmet almasına gerek kalmayacak.

Erteleme sayesinde bakkaldan manava, emlak bürosundan avukatlık bürolarına kadar yanlarında 10 ve altında işçi çalıştıranlar 2020 yılına kadar iş sağlığı ve güvenliği konusunda ilave masraf yapmaktan kurtulmuş oldu.

[old_news_related_template title="Zeytin katliamının önü açıldı!" desc="Hükümet, Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün, “Gözden geçirebiliriz” dediği ve alt komisyonun tasarıdan çıkarılmasını istediği zeytinlik katliamının önünü açacak tasarıdan vazgeçmiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/1-179.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/zeytin-katliaminin-onu-acildi-1875188/"]