Emlak ilan fotoğraflarının çekilmesi, ilan açıklamasında öne çıkarılacak özelliklerin belirlenmesi, satılık konutun emlak ilan sitelerinde alıcıların beğenisine sunulması gibi ara süreçlerden önce evin satış fiyatını belirlemek gerekiyor. Ancak satış fiyatını, bir başka deyişle evin gerçek değerini artırmakla ilgili birtakım adımları hayata geçirmek, daha yüksek fiyatla alıcı bulması kadar satış süresini de hızlandırıcı etkiye sahip.

Evin değerini artırmak isteyen ev sahipleri genellikle boya badana yaptırmak, mutfak dolaplarını yenilemek gibi belli başlı ihtiyaçları karşılasa dahi, potansiyel alıcılarla pazarlık aşamasına gelindiğinde konutla ilgili başka birtakım ihtiyaçları göz ardı etmenin satış fiyatını nasıl etkilediği gerçeğiyle karşılaşabiliyor.

Evin satış fiyatını etkileyecek ve bu nedenle satılık ilanı verilmeden önce çözüme kavuşturulması veya kontrolünün yapılması gereken 5 problem arasında şu bölümler yer alıyor:

  • Özellikle apartmanların en üst katındaki daireler, müstakil evler ve yazlıklar için geçerli olan çatı ile ilgili olumsuz durumlara dikkat etmek gerekiyor.

  • Ev denetiminde, bir evin ısıtma, havalandırma ve klima sistemi ile ilgili sorunlar da göz ardı edilebiliyor. Kombili bir konut söz konusu olduğunda ise, kombinin bakımının yaptırılması ve gerek bakım yaptırıldığına dair gerekse garanti süresi ile ilgili belgenin bulundurulması, alıcıların gerçek bir masrafsız ev gezdiklerinden emin olmalarını sağlıyor.

  • Satılık ev ilanı ile ilgilenenler, satın alma işlemlerini başlatmadan önce uzman kişilerden evin tesisatının kontrolünü isteyebiliyor ve bu aşamada beklenmedik tesisat sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Bu durumda evi oturmaya hazır hale getirmek için maddi olarak karşılamaları gereken bu tarz geniş çaplı ek masrafları satış fiyatı ile ilgili olarak pazarlık nedeni yapabiliyor. Bu nedenle, satılık ev ilanı verilmeden önce tesisat kontrolünün yapılması ve bu konuda alıcılara güvence verecek konuma getirilmesi önem taşıyor.

  • Yer döşemeleri de satış sürecine geçilmeden önce önem verilmesi gereken konulardan biri. Yer döşemesinin yenilenmesi, parkelerin tekrar elden geçirilmesi, fayans tadilatları evin değerini etkileyebiliyor.

  • Ankastreli dairelerin satışında ankastre eşyaların çalışıp çalışmadığı ile ilgili kontrol yaptırılmasını uzmanlar tavsiye ediyor.


Kaynak: Zingat