Türk vatandaşlığına geçerek Malezya Kuala Lumpur’a büyükelçi olarak atanan Merve Kavakçı’ya, ABD vatandaşı olduğu için Türk vatandaşlığından çıkarılıp milletvekilliğinin düşürülmesi nedeniyle 71 bin lira tazminat ödenecek. TBMM Başkanlığı, büyükelçi olarak atanan Kavakçı’ya, milletvekilliğini kaybettiği 16 Mayıs 1999 ile Fazilet Partisi’nin kapatıldığı 22 Haziran 2001 arasındaki milletvekili maaşını faizsiz ödeme kararı aldı. 71 bin TL civarındaki bu para için ödeme emri çıkarıldı.

İŞTE 2 MAYIS 1999’DAKİ O TARİHİ OTURUM... Merve Kavakçı, 28 Şubat sürecinde kapatılan Refah Partisi’nin ardından kurulan Fazilet Partisi’nden milletvekili adayı olmuş ve 18 Nisan 1999’daki seçimlerde İstanbul Milletvekili olarak seçilmişti. Kavakçı, 2 Mayıs 1999’daki Meclis oturumunda başörtüsüyle yemin etmek isteyince protesto edilmişti. Kavakçı, ABD vatandaşı olduğu ortaya çıkınca da Türk vatandaşlığından çıkarılmıştı. Kavakçı geçen ay yeniden Türk vatandaşlığına alındı. İŞTE 2 MAYIS 1999’DAKİ O TARİHİ OTURUM...
Merve Kavakçı, 28 Şubat sürecinde kapatılan Refah Partisi’nin ardından kurulan Fazilet Partisi’nden milletvekili adayı olmuş ve 18 Nisan 1999’daki seçimlerde İstanbul Milletvekili olarak seçilmişti. Kavakçı, 2 Mayıs 1999’daki Meclis oturumunda başörtüsüyle yemin etmek isteyince protesto edilmişti. Kavakçı, ABD vatandaşı olduğu ortaya çıkınca da Türk vatandaşlığından çıkarılmıştı. Kavakçı geçen ay yeniden Türk vatandaşlığına alındı.


2 MİLYON LİRALIK YÜK BİNECEK

Kavakçı’nın faizin yanı sıra bugüne kadar yaptığı sağlık harcamalarını da istemesi halinde TBMM bütçesine 2 milyon liralık bir yük bineceği hesaplandı. Kavakçı bu kararla birlikte eski milletvekili haklarını da elde edecek. Geriye dönük borçlanıp emekli olunca bugün için aylık 10 bin lira olan emekli milletvekili maaşı da alacak. Kavakçı ve ailesinin bundan sonraki sağlık harcamalarını da TBMM ödeyecek. TBMM misafirhanelerinde kalabilecek.

‘Meclis Başkanlığı suç işliyor’


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal karara tepki gösterdi ve vatandaşlığı iade edilip büyükelçi yapılan Kavakçı’ya milletvekilliğinin düşürüldüğü yıllar için tazminat ödenmesini eleştirdi. Tanal, Meclis’te dün düzenlediği basın toplantısında “Meclis Başkanlığı görevini kötüye kullanmaktadır. Anayasal suç işlemektedir. TBMM kimsenin babasının çiftliği değildir” dedi.

04mahmuttanal20cm

Kavakçı’nın o yıllarda ABD vatandaşı olduğunu ve bu nedenle milletvekilliğinin düşürüldüğünü hatırlatan Tanal, “Seçilme yeterliliği olmadığı halde seçildiği için milletvekilliği düştü. Eğer bir kişi vatandaşlıktan çıkmışsa ve milletvekilli seçilmişse biz buna hukukta yokluk deriz ve milletvekilliğinin hiçbir hakkını elde edemezsiniz. Milletvekilliği kanunu ve anayasamızın hükümleri bu şekildedir. Hukuk devletinde kişiye özgü kanun uygulanamaz” dedi.