Balıkesir Ayvalık’ta geçen hafta meydana gelen ve yürekleri burkan yangın sonrası Belediye Başkanı Gençer, STK temsilcilerinin de desteğiyle ağaçlandırma çalışması başlattı. Aycvalık Hürses gazetesinden Oya Uğral’ın haberine göre Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olarak bilinen Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içindeki yangının çıkış nedeni ile ilgili soru işaretleri sürerken, Ayvalıklılar ranta karşı önlem için bölge ağaçlandırıyor.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

'CİĞERİMİZ YANDI'


Tabiat Parkı’nın tam ortasındaki en gözde koyu küle çeviren yangında yaklaşık 20 hektar alanın etkinlendiğini belirten Belediye Başkanı Gençer, “Yanan ormanla birlikte burada yaşayan çok sayıda endemik bitki ve yabani hayvan zarar gördü. Cigerimizi yakan yangın, ekiplerin çabasıyla, çok şükür kısa sürede bastırıldı. Bundan 11 yıl önce de bölgede büyük bir yangın çıkmıştı. Artık buranın giriş ve çıkışlarının kontrol altına alınması gerekiyor. Kundaklama ihtimalinden şüpheleniyoruz.Burası bizim tabiatımızın gözbebeğidir”dedi.Tabiat Parkı ve SİT alanlarının kaldırılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Gençer, takipçisi olacaklarını söyledi.

Yanan alanın ranta değil, doğaya açılması gerektiğine dikkat çeken CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın da, “Kaybettiklerimizden daha fazlasının bölgeye dikilmesi lazım. Tabiat Parkı ve SİT’lerle ilgili değişiklik çalışması gündemdeyken bölgede çıkan yangınların manidar olduğunu düşünüyoruz.Bu işte bir şeytanlık var. Hükümetin burayı yeşillendirmek için biran önce gerekli çalışmayı yapacağına inanmak istiyorum” diye konuştu.  20 hektarlık yanan alana sembolik olarak ağaç dikim çalışması yapıldı.Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, perşembe günü alanın ağaçlandırılması için hazırlık çalışması yapılacağını duyurdu.