Akşam Gazetesi bunu yazdı


SÖZCÜ’ye yönelik bazı medya kuruluşları tarafından yürütülen algı operasyonuna dün de Akşam Gazetesi eklendi!

s11-kupuraksam

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu köşesinde “FETÖ istedi, SÖZCÜ yazdı” başlıklı yazısında, “Açıkçası Sözcü ile FETÖ arasında bir ilişki olduğunu düşünenlerdenim. Buna kanıt olabilecek özellikte pek çok manşet arşivlerde duruyor. Şimdi o manşetlerden birinden bahsetmek istiyorum” dedi. Kelkitlioğlu, 16 Aralık 2013 tarihli SÖZCÜ’nün Suriye’deki muhaliflere gönderildiği iddia edilen silahlarla ilgili “AKP’nin gönderdiği silahlar belgelendi” manşetini anlattı. Akşam yazarı şöyle dedi devam etti. “Muhabir imzası bulunmayan haber tam bir gazetecilik cevvalliği harikası! Öyle ki, haberi hazırlayanlar TÜİK’in açıkladığı ihracat rakamlarından o silahların El Kaideci’lere gittiğini anlamış. Belli ki FETÖ’cü ihanet şebekesi MİT TIR’ları kumpası için düğmeye basmış ve bunun için ‘muhalif’  bir yayın organı üzerinden kamuoyunu hazırlamaya çalışmış. Şimdi bu manşet gazete arşivlerindeki yerini koruyor. Belki bakmışsınız bir gün soruşturma konusu haline dönüşür. O zaman biz de ‘TÜİK verilerinden nasıl El Kaide’ çıkarıldığını öğrenmiş oluruz!”

Bakın işin doğrusu neydi?


“Suriye’ye silah sevkiyatı” ile ilgili bilgileri Hürriyet yazarı Tolga Tanış 15 Aralık 2013 günkü köşesinde yazdı. Sadece aralarında SÖZCÜ, Posta, Aydınlık Hürriyet Daily News ve Yurt’unda olduğu gazeteler de Tanış’tan alıp haberleştirdi.

İŞTE O HABER! İŞTE O HABER!


Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu’nun SÖZCÜ’yü hedef aldığı manşetimizin perde arkası ise Hürriyet Gazetesi yazarı Tolga Tanış’ın “Suriye’ye silahın belgesi” başlıklı yazısı! Hem de bizim manşetimizden bir gün önce yani 15 Aralık 2013 tarihinde yayımlanmış. SÖZCÜ de Tolga Tanış’ın yazısına atıfta bulunarak bunu manşetine taşımış. Tanış, Hürriyet’teki köşesinde şu bilgileri vermiş:

‘47 TON SİLAHIN BELGESİ’

“Hükümet her fırsatta ‘Suriye’ye silah sağlamıyoruz’ diyor. Ancak Türkiye’den Suriye’ye hazirandan beri giden 47 ton silahın belgesi var. Bahsi geçen belgenin kaynağıysa Birleşmiş Milletler ve TÜİK. Durumu önce Birleşmiş Milletler verilerinde fark ettim. Dünyada gerçekleşen tüm ithalat-ihracat faaliyetlerini istatistik departmanına bağlı Comtrade (mal ticareti) veri tabanına yüklüyor… Ve geçen aydan beri de bilgileri Comtrade’in web sitesi üzerinden kamuoyuna açıklıyorlar. İşte Comtrade’e girdiğinizde… Türkiye ve Suriye arasındaki mal ticaretini araştırdığınızda… Ve bu ticaretin, uluslararası kodu ‘93’ olan ‘silah ve mühimmat’ boyutuna baktığınızda… Türk hükümetinin her fırsatta ‘Türkiye Suriye’deki direnişçilere silah sağlamıyor’ iddiasının aksine… 2013’ün haziranından beri Türkiye’den Suriye’ye 47 ton silah ve mühimmat gönderildiğini söylüyor.” Bu yazıya notumuzu düşelim: 2013’te Suriye’de “direniş” yapan kim? Tolga Tanış açıkça El Kaide demiyor ama o günlerde El-Kaide’nin güçlü olduğunu herkes biliyor!

MEDYADA HABER OLMUŞTU

Tanış’ın bu yazısı aynı gün 15 Aralık 2013’te, Meltem Tv ve Mesaj Tv’nin akşam bültenlerinde haber oluyor. Bir gün sonra yani 16 Aralık 2013 tarihinde de Fox Tv ve CNN Türk yine Tanış’a atıfta bulunup haberleştiriyor. Sadece televizyonlar değil, gazeteler bu başlıklarla verdi.

- Aydınlık: “Suriye’ye 47 tonluk silah sevkiyatı belgelendi”…

- Hürriyet Daily News: “Documents Show Turkey sent guns to Syria rebels”… (Dökümanlar Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere silah gönderdiğini gösteriyor.)

- Posta: “Silah satışının belgesi TÜİK’ten çıktı”…

- Yurt: “Türkiye’den Suriye’ye 47 ton silah”…

Yani sadece SÖZCÜ değil diğer gazete ve televizyonlarda da Tanış’ın bu yazısı 15 ve 16 Aralık’ta haberleştiriliyor. Akşam’ın “FETÖ istedi, SÖZCÜ yazdı” haberinin de böylece doğru olmadığı ortaya çıkıyor. Çünkü Tolga Tanış’ın yazısının çıktığı gün televizyonlar ertesi gün de
SÖZCÜ’nün yanısıra Aydınlık, Posta, Hürriyet Daily News, Yurt’un aralarında olduğu çok sayıda gazete haberleştirdi.

Aynı haberi diğer gazeteler aynı gün böyle yayımladı. Aynı haberi diğer gazeteler aynı gün böyle yayımladı.

Peki, El-Kaide bilgisini kim açıkladı?


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmeleri sırasında Meclis kürsüsünden söyledi.

meclis kürsüsünden açıklamıştı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11 Aralık 2013 tarihinde Meclis kürsüsünde konuşmuştu. MECLİS KÜRSÜSÜNDEN AÇIKLAMIŞTI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11 Aralık 2013 tarihinde Meclis kürsüsünde konuşmuştu.


Tarih 11 Aralık 2013. Tolga Tanış’ın yazısından 4, SÖZCÜ’nün manşetinden 5 gün önce… 2014 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısı görüşmeleri sırasında TBMM’de konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şu iddialarda bulunmuştu: “Yasa dışı örgütlere silah sağlamak, bu hükümetin meşruiyetini tartışma konusu yapmaz mı? El Kaide ile işbirliği yapıyorsun. Suriye’de akan her damla kanın sorumlusu bu hükümettir. Ömer El Beşir’i sen hangi gerekçe ile Türkiye’ye getirdin altına kırmızı halı serdin. Bir önerim var sayın Başbakan’a, madem ki Suriye’de El Kaide militanlarına silah gönderiyorsunuz. Bundan sonra size tavsiyem Dışişleri Bakanını o TIR şoförünün yanına oturtun. Uyuşturucu ihbarı bile gelse polis onu aramaz.” Kılıçdaroğlu bu konuşmasından iki ay önce de 3 Ekim 2013’te, Gaziantep’teki temasları kapsamında Sanayi Odası’nı ziyaret etmiş ve şöyle konuşmuştu: “El-Kaide bildiri yayınlıyor. ‘Sınırı açmazsan işte geleceğim bunun intikamını alacağım’ diyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, ‘El-Kaide böyle açıklama yapmadı’ gibi bir açıklama yapmış. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün El-Kaide ile işbirliği mi var. Bu açıklamanın ortaya çıkardığı gerçek, Türkiye’nin, iktidarın, El-Kaide ile işbirliği yaptığını ortaya çıkarıyor.”