Bir süre önce SÖZCÜ'nün gündeme getirdiği tarihi çiniler konusu, CHP’li Ceyhun İrgil tarafından da soru önergesi yapıldı. İrgil, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye önerge verdi. İrgil ''Restorasyon çalışması yapılmadan önceki fotoğraflarda, karşılıklı iki duvarın, yarısına kadar çini ile kaplı olduğu görülürken, çalışma sonrasını yansıtan fotoğrafta çinilerin yerinde olmadığı görülmektedir. Bu konuda herhangi bir bilgiye de rastlanılmamaktadır” dedi. İrgil “Saraydaki Sultan Abdülmecit Bölümünde yapılan restorasyonda, birinci kattaki tarihi çiniler neden sökülmüştür? Bu tarihi çiniler nerededir?” diye sordu.

[old_news_related_template title="Dolmabahçe'de skandal" desc="Türkiye’de son yıllarda yaşanan restorasyon rezaletleri bitmiyor... Tarihi binalara klima plastik pencere ve mermer takan zihniyet, bu kez İstanbul Dolmabahçe Sarayı’ndaydı... Veliaht Dairesi’nin restorasyonu sırasında tarihi çinileri söküp duvarı boyadılar ." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/dolma-bahce-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/dolmabahcede-skandal-2139106/"]

TOPLAM MALİYET NEDİR?


TBMM’ye ait hangi binalarda, kaç bölümde ne tür restorasyon çalışması yapıldığının da açıklanmasını isteyen İrgil, ''TBMM’ye ait tarihi binalarda gerçekleştirilen onarım, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının maliyetleri kalem kalem nedir? Tüm bu çalışmalarda kaç uzman yer almıştır? Söz konusu restorasyon çalışmalarını sürdüren kişi, kurum ya da kuruluşların isimleri nedir?” sorularını da yöneltti.

CHP’li İrgil ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’a da yazılı soru önergesi vererek, tarihi çinilerin neden söküldüğünü, şu anda nerede olduğunu sordu ve ''TBMM’ye ait tarihi binalarda gerçekleştirilen onarım, restorasyon ve konservasyon çalışmalarından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır ve teşkilatınız bünyesinden bu çalışmalar için kimler görevlendirilmiştir?” diye sordu.