CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Haysiyetli insanların Zarrab davasından sonra bulundukları makamlardan ayrılması lazım, haysiyetli insanların. Olay Türkiye'de oluyor, hepimiz olayı biliyoruz, olayı kapatıyoruz. Şimdi Amerika'da yargılanıyor, bizim bakanlar burada, rüşvet alanlar burada. Beni üzen bu, beni kahreden bu. Man Adası olayı şöyle önemli; vatandaşına dönüp diyeceksiniz ki 'vergi ver'... Evde musluğu açtığınız andan itibaren kadın beş çeşit vergi ödüyor. Ama Ankara'daki beylerin çocukları Türkiye'de vergi ödememek için başka ülkelere gidip şirket kuruyorlarsa burada bir ahlaki sorun var. Şimdi bir adımımız kaldı, bir adım. O adımı da bugün yarın gerçekleştireceğiz. Ondan sonra daha farklı bir şekilde toplumun önüne çıkacağız. Ben şimdiden bir şey söylemeyeyim; dediğim gibi bir adım kaldı. Bir şey daha olması lazım. Onu da bugün yarın gerçekleştireceğiz." dedi.

kilicdaroglu-belge-aciklamasi-1

Kadınların eşitlik ve adalet mücadelesi için çalışan sivil toplum örgütleri, alanında uzman kişi ve siyasetçiler 'Eşitlik Adalet Kadın Zirvesi'nde bir araya geldi. Zirveye katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu özeleştiri de yaparak kadın sorunlarınının Türkiye gündemi yüzünden ön plana çıkamadığını vurguladı. Kadınlara söz veren Kılıçdaroğlu "Ne isterseniz yapacağım. Sadece kadınlarla adalet için yürüyün deyin yürürüm' dedi. Zirvede; cinsiyet eşitliği, Türkiye ve dünyadaki hak ihlallerini, demokrasi ve sosyal adalet kavramlarını masaya yatırıldı. yarın İstanbul'daki Wow İstanbul Otel'de gün boyu söyleşilerle sonlanacak olan zirvenin ilk gününe eşi Selvi Hanım'la katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu gazeteci Ayşe Arman'ın sorularını yanıtladı.

Arman'ın sorularının hedefinde CHP'nin kadın sorunları üzerine yeteri kadar gitmediği eleştirisi vardı. Kemal Kılıçdaroğlu özeleştiri de yaparak Türkiye'nin yoğun gündeminde kadın sorunlarının ilk sıraya çıkamadığını anlattı. 2017 Ekim ayına kadar 330 kadının katledildiğini, 52 bin kadının geçici koruma altına alındığını hatırlatan Arman "Gerektiği kadar bu meseleye önem veriyor musunuz? Diye sordu.

Kılıçdaroğlu ise "Türkiye'nin yoğun gündeminde kadın sorunlarının ÇOK ön plana çıkartılamıyor. Eşit olmayan koşullarda hayata tutunmaya çalışam kadınlar var. Kadın mücadelesine kadın milletvekillerimizi destekledi. Biz kadın hareketlerine parti adımız ön plana çıkarak destek vermek istemedik. Çünkü kadın hareketini bir siyasal hareket olarak göstermek istemiyoruz. Siyasette yüzde 33 cinsiyet kotası getirdik. Ama uygulanabilmesi için siyasi partiler yasasında bu oranların olması gerek. Biz hemen kadın milletvekillerimiz arsu ederse önümüzdeki hafta hemen bir kanun teklifi verebiliriz. Amaç kadının siyasette daha etkin olması.

kilicdaroglu-2

ÖNCE TOPLUM ŞİDDETTEN ARINDIRILMALI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da "skandal" olarak nitelendirdiği kadına şiddet konusundaki sözleriyle ilgili “Geçtiğimiz günlerde erkekler ekonomik sıkıntı yüzünden çaresiz kalıyor. Bütün hırsını karısından çıkarıyor” dediniz. Bu açıklamayı nasıl yaptınız? Sorusu yöneltilen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Ben siyasetçiyim. Anadolu'nun her tarafına giderim, her eve girerim. Her evde kadınlarla erkeklerle konuşurum. Erkek şiddetinin birden fazla gerekçesi var. Psikolojik nedenleri var. Kültürel dokudan kaynaklanan sorunlar var. Ekonomik nedenleri var. Söylemek istediğim şuydu; ekonomik nedenler kadına yönelik şiddetin oluşmasında yüzde 15. Az bir oran değil. Kadın-erkek eşitliğini sağlama konusunda, kadına yönelik şiddetin azaltılması konusunda, aslında bunu bir kadın veya erkek hareketi olarak da düşünmek bana göre de çok doğru değil, kadınların önde olduğu; ama erkeklerin de her türlü desteği verdiği bir toplumsal harekete dönüştürmemiz gerekiyor. Çünkü çocuklara ve gençlere yönelik de şiddet var. Toplumu şiddetten arındırmamız gerekiyor. Ve bunun alt yapısını hep birlikte oluşturmamız gerekiyor.

SELVİ HANIM DA ARADA BENİ UYARIYOR


"Kılıçdaroğlu kibar ama dili erkek, kadın meselesine çok kafa yormuyor," eleştirisine 'Arada eşim Selvi de uyarıyor' dedi. Kılıçdaroğlu "Yetiştiğim Anadolu'da erkek egemen kültürde büyüdüm. Ama üniversitede belli bir yaşa geldikten sonra şiddetin toplum için ne kadar tehlikeli bir olgu olduğunu görüp yaşadım. Kadın erkek eşitliğini savunmak gibi bir kültüre sahip olmaya içselleştirmeye çalıştım.

GELİN PARTİYE ÜYE OLUN TÜM ADAYLARI KADIN YAPIN


Parti kurmaylarının çoğunun erkek olması konusunda ise Kılıçdaroğlu kadınlara şöyle seslendi "Gelin üye olun partiye ve ön seçimlerde tüm adayları kadın yapın. Partimizi de kadınlar dönüştürsünler. Eğer tüzük değişikliğine de varsanız ben destek vereceğim. Kadınlardan öğrendiğiniz en önemli şey nedir? Sorusuna 'Susmak' yanıtını veren Kılıçdaroğlu'nun cevabı dinleyicileri güldürdü.

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu'nun konuşması sokakta yankılanıyor!" desc="CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili belgeleri açıkladığı grup toplantısı konuşması, İstanbul Beşiktaş'taki sokaklarda akşam saatlerinde de yayınlanmaya devam ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/880-350.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/kilicdaroglunun-konusmasi-sokakta-yankilaniyor-2109553/"]

SON SÖZÜ KADINLAR SÖYLER


Kadınlara adalet için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Diye soran Ayşe Arman'a Kılıçdaroğlu "Kadınlar ne istiyorlarsa yaparım. Adalet için sadece kadınlarla yürüyün derseniz gelin hep birlikte yürürüm. Kadın haklarını şöyle savun derlerse o şekilde savunurum. Burada belirleyici unsur ben değil kadınlar olacaktır. Kadın hareketine soyunan kadınların birer kadın militan olmalarını istiyorum. Eğer kadınlar bir olmaya karar verirlerse değiştirmeme şansları yok. Bunun en somut örneği evlerdir. Kadının dediği olur her zaman son söz kadınındır. Bizim evde de öyle oluyor. Kadınların erkeklerden üstün tarafı sezgi gücü. Riski görüyorlar ' yanıtını verdi.

STRATEJİMİZ TUTTU: BİR ADIMIMIZ KALDI BUGÜN YARIN GÖRÜLECEK


Kadınların yanınıda daha fazla olacağına söz veren Kemal Kılıçdaroğlu gündemde bomba etkisi yaratan Man Adası Belgeliri ve Zarrab Davası'da soruldu. "Man adası olayı ne kadar önemli?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Man adası olayı şöyle önemli; vatandaşına dönüp diyeceksiniz ki 'vergi ver'. Evde musluğu açtığınız andan itibaren kadın beş çeşit vergi ödüyor. Ama Ankara'daki beylerin çocukları Türkiye'de vergi ödememek için başka ülkelere gidip şirket kuruyorlarsa burada bir ahlaki sorun var. Ahlakın olmadığı bir yerde ne kadın-erkek eşitliği olur, ne adalet olur, ne insan hakları olur, ne insana saygı olur; çünkü orada sadece kişisel çıkarlar ve hırslar olur" şeklinde yanıtladı.

"BİR ADIMIMIZ KALDI"


'Belgeler sahte. Belgeleri savcılığa bile vermedi' açıklamaları için Kemal Kılıçdaroğlu, "İlk açıklamadan bu yana izlediğimiz bütün strateji tuttu. Ve kim hangi konuşmayı yapacak o da bizim düşündüğümüz süreç içinde gerçekleşti. Şimdi bir adımımız kaldı, bir adım. O adımı da bugün yarın gerçekleştireceğiz. Ondan sonra daha farklı bir şekilde toplumun önüne çıkacağız. Ben şimdiden bir şey söylemeyeyim; dediğim gibi bir adım kaldı. Bir şey daha olması lazım. Onu da bugün yarın gerçekleştireceğiz"

Belgeleri kimin verdiği konusundaki iddialara da açıklık getiren Kılıçdaroğlu “Bunları veren bir insan var tabii. Uzaydan almadık. Bu belgeler bize geldi diye atlamadık. Araştırdık baktık. Fetö'cüler mi verdi? Yok öyle bir şey. Bu ülkede ülkesini seven çıkarlarını savunan milyonlarca bürokrat var. Bu ülküye seven vatanseverler var” diye konuştu.

[old_news_related_template title="İşte Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı belgeler" desc="CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Erdoğan'la yaşadığı 'yurt dışına yüklü para transferi polemiği'ne ilişkin belgelerini açıkladı. İşte CHP liderinin açıkladığı belgeler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/belge-acikladi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/iste-kemal-kilicdaroglunun-acikladigi-belgeler-2109258/"]

Düne kadar Zarrab'ı devlet protokolüne oturttular, şimdi düşman oldu çünkü itirafçı oldu


Reza Zarrab davasıyla ilgili de koşuan Kılıçdaroğlu “Haysiyetli insanların, Zarrab davasından sonra bulundukları makamlardan ayrılması lazım, haysiyetli insanların. Düne kadar Zarrab'ı devlet protokolüne oturttular. Bir de biliyorsunuz Fesli Deli Kadir vardı o da devlet protokolündeydi. Şimdi Zarrab düşman oldu; çünkü itirafçı oldu. Adam rüşvet vermiş. Hepimiz biliyoruz rüşvet verdiğini. Rüşvet alanlar da belli, koruyanlar da belli. Onun için dedim haysiyeti ve onuru olanların görevlerinden ayrılması lazım' dedi.

"BİR HIRSIZLIK OLAYI VAR"


Kemal Kılıçdaroğlu, Zarrab davası Türkiye meselesi mi AK Parti meselesi mi? şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi: Hırsızlık meselesi bir Türkiye meselesi değil ki. Bir hırsızlık olayı var. Bu rüşvetin ve hırsızlığın bitmesini istiyoruz. Bu ülkede herkesin alın teriyle kazanmasını isteriz. Alın teriyle çalışmasını, üretmesini, kazanmasını isteriz. Ama 'ben çıkar sağlayayım, rüşvet alayım, köşeyi döneyim, devletin makamlarında katlarında oturayım, kimse bana dokunamaz' anlayışıyla gidilirse Türkiye'nin sonu felaket olur. Geldiğimiz nokta bu. Olay Türkiye'de oluyor, hepimiz olayı biliyoruz, olayı kapatıyoruz, şimdi Amerika'da yargılanıyor, bizim bakanlar burada, rüşvet alanlar burada. Beni üzen bu, beni kahreden bu. Bu ülkenin mahkemesi yok mu? Bu ülkenin adaleti yok mu? O davalarda 'burada bir şey yoktur' diyen savcılar, dosyaları kapatan hakimler gelecekte çocuklarına hesap veremeyecektir.