Her cumartesi meşhur Turgutreis pazarı için girdiğim kavşaktan bu kez sağa dönünce yol beni bahçe içinde bembeyaz bir yapıya ulaştırdı. Şaşkınlıkla kapısından girdiğim bu kurum 1996 yılında kurulmuş olan Bodrum Sağlık Vakfı’nın Engelliler Merkezi’ydi.
8 senedir her yaz ailemle bir arada olduğum Bodrum’da, doğrusu bu kadar kapsamlı ve profesyonel bir Engelli Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olduğunu bilmiyordum...

BODRUM’DAN DESTEK

Her şey, Bodrum Devlet Hastanesi’nin eski Başhekimi Doktor Atilla Kayhan’ın 36 hayırsever işadamına “Haydi” demesiyle başlamış. İşadamları bu merkez için bir araya gelince, arkalarına önce Bodrum halkını sonra da kaymakamlık, valilik ve belediyenin desteğini almışlar. Başlangıçta basit bir mekanda verilen hizmetler, 2002 yılından bu yana 10 bin metrekarelik kamu arazisi üzerinde, hayırseverlerin katkısı ile Bodrum Sağlık Vakfı tarafından inşa edilen 2 bin metrekarelik iki ayrı hizmet binasında sağlanıyor.

TATİLDE GÖNÜLLÜ HİZMET

Ahmet Biçer, Ahmet Zırh, Hasan Gemici, İbrahim Akkaya, Nurol Holding, Doğuş Holding, Çağdaş Holding, Anadolu Holding, Rıza Özşeker, Çarmıklı Ailesi, Weilheim Rotary Kulübü, Bodrum Rotary Kulübü, Birol İnan, Erol Şahin ve elbette yönetim kurulunda görev yapan isimler... Hepsinin bu merkeze katkısı gerçekten çok büyük.
Fakat en büyük destek, yaz tatillerinde bile zamanlarının bir kısmını buradaki gençlere ayıran koca yürekli gönüllülerden geliyor. Sınıflarda Bodrum’da yaşayan hatta 3 ay yazlığa gelen gönüllüler de var.

02ozlem2-20cm

ENGELLİLER MECLİSİ...

Benim ziyaret ettiğim sırada İstanbul’u terk edip Bodrum’a yerleşmiş emekli öğretmenler, bankacılar, çocuklara eşlik ediyordu. Herkes “beach”lerde gezerken, onlar günlerinin yarısını bu merkezde çocuklarla geçiriyor. Tek kuruş almadan hem de.
Bu yıl merkezde bir de “Öğrenci meclisi” kurulmuş. Merkezde düzenli eğitim alan tüm öğrencileri temsil eden meclis, yönetim kurulu ile düzenli olarak toplanıyor. Elbette bu mecliste de yine engelli gençlerimiz yer alıyor.

MERKEZ NE YAPIYOR?

Merkezde, 1996 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen fizyoterapi ve kişisel gelişim hizmetlerinin yanı sıra, engelli bireylerin bağımsız olarak yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak amacıyla eğitim ve rehabilitasyon faaliyetleri gerçekleştiriyorlar.
Bodrum Sağlık Vakfı Merkezi’nde bir fizyoterapi birimi, hidroterapi havuzu bulunuyor. Ayrıca yeni açılmış bir reformer plates stüdyosu da var.
Seramik, mozaik ve tekstil atölyelerinde engelli gençlerle profesyonel sanatçılar bir arada oluyor. Böylece hem bir meslek öğreniyor, hem de yarattıkları eserleri merkezin hediyelik eşya dükkanında satarak katkı sağlıyorlar.
Müzik atölyesinde ise ruhlarını notalara bırakıyorlar. Okulda bulunan otizimli Murat Taşçı’nın, piyano konusunda büyük yeteneği olduğunu gördüm... Murat’ı, dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say dinlemiş ve çok beğenmiş.

BİRLİKTE DANS ETTİK

Beni en çok etkileyen bölümlerden biri de “tek başına yaşam becerileri odası” oldu. Bu yıl hizmete giren birimde bir engelli bireyin tek başına yemek yapabilmesi, yatağını toplayabilmesi, belli beyaz eşyaları kullanabilmesi, ütü yapabilmesi öğretiliyor.
Hiç şüphesiz ki bu tür bireylerin tüm yüklerinin sadece ailede olduğu bir toplum yapısında, hayatlarını sürdürebilmeleri için bütün bunlar çok değerli bir deneyim.
Bana da kendi elleriyle yaptıkları bir seramik kapı numarası hediye etti engelli gençler. Onlarla ders dinledim, müzik sınıfında dans ettik beraber.

FARK YARATIYORLAR

Aileler, evlatlarının bu eğitimlerle ne çok geliştiğinin farkında. Keşke herkes bu şansa sahip olabilse diye düşünüyorlar. Doğrusu ruhuma ve gönlüme çok iyi geldi bu ziyaret.
Memlekette hâlâ iş dünyasının harika işler yaptığını ve gönüllülerin fark yarattığını bilmek umut verici. Bodrum Sağlık Vakfı’na ulaşmak isterseniz:
Adres: Zeyyat Mandalinci Cad. No: 80 Turgutreis Bodrum. Telefon: (0 252) 382 85 86 - (0 252) 382 85 86