Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA)  İKİNCİ Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği'nin, Nazi Almanyası’na karşı 9 Mayıs’ta kazandığı zaferin 72’inci yılı Heybeliada’da kutlandı.  

Rus Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneği’nin düzenlediği Zafer Bayramı kutlamasında Rus ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinin vatandaşları katıldı. Kabataş’tan ve Kadıköy’den kalkan teknelerle Heybeliada’ya ulaşan grup Rusça marşlar eşliğinde yürüyerek, 18771878 Osmanlı Rus savaşında esir alınıp Heybeliada'ya nakledilen ve bir kısmı burada ölen yaklaşık 300 Rus askeri için inşa edilen anıta çiçek bıraktı.

ANMA SIRASINDA GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR

Grupta yer alan vatandaşlardan bazıları dönemin Sovyetler Birliği askeri üniformalarını giyerken, bazıları da 2. Dünya Savaşı’nda hayatlarını kaybeden yakınlarının larını taşıdı. Anıta karanfil bırakan grup, bugünün anısına yakalarına turuncu ve kahverengi kurdeleler ile Rus bayrağının renkleri olan beyaz, kırmızı ve mavi kurdele taktı. Rusya Eğitim Kültür ve İşbirliği Derneği öncülüğünde gerçekleşen törene Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu  Andrey Podyelışev de katıldı. Rusça marş ve halk ezgileri eşliğinde düzenlenen törende, geçmişin anılması üzerine bazı vatandaşlar gözyaşlarına hakim olamadı.

ATALARININ HİKAYELERİNİ EVLATLARINA ANLATTILAR

Heybeliada’daki zafer kutlamasına katılan İrina Şahin, “Berlin’de 72 sene önce İkinci Dünya Savaşı’nı kazandık. Bu zor savaşı Ruslar ve diğer cumhuriyetler hep beraber kazandık. Türkiye’de bu tarih çok fazla bilinmiyor. Avrupa 8 Mayıs’ta, biz ise 9 Mayıs’ta kutluyoruz” diye konuştu.

Törene oğlu ile katılan Tataristan uyruklu Aygül Okutan, 2. Dünya Savaşı’nda doktor olarak görev yapan babaannesinin resmini taşıdı. Oğluna babaannesi ile ilgili anıları anlatan Okutan, “Bu resimdeki benim babaannem. Vatanını korumak için doktor olarak orduya katılmış. Benim oğlum onu resminden tanısa da burada bugünü yaşıyor. İleride bir gün o da kendi çocuklarına bunları anlatacak” dedi. Törene annesi Alisa Özkan ise katılan Timur da büyük dedesinin ını taşıdı. Timur Özkan, “O bizim dedemiz, burada onu anmak istedik” şeklinde konuştu.  

Kutlama, hep birlikte söylenen şarkılar eşliğinde son buldu. Grup daha sonra hep birlikte Heybeliada’da piknik yaptı.

DHA