Eğer uçakları seviyorsanız ve uçak uçurmanın nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız, koltuğunuzdan kalkmanıza gerek bile yok. Dünyanın en iyi grafikli uçak simülatörü X-Plane’in 11’inci versiyonu sizi tam bir pilot yapmaya geliyor. X-Plane o kadar ayrıntılı bir simülatör ki, artık buna bir oyun demek mümkün değil.

sozcu-x-plane-ucak-simulator-1

Efsanevi Concorde’un izinden giden süpersonik yolcu uçakları geliyor

X-Plane 11 hem havacılık meraklılarına, hem de pilotlara hitap edecek kadar gerçekçi. Simülatörde tüm fizik ve aerodinamik kurallarına uyulduğu için, mühendisler tarafından yeni bir uçak tasarımının denenmesi için bile kullanılabiliyor. Satın alınan versiyonda 30’dan fazla farklı uçak ve helikopter var. Bu uçaklar tek pervaneli Cessna 172’den dev Boeing 747-400’e, Uzay Mekiği’nden B-2 askeri bombardıman uçağına kadar çeşitlilik gösteriyor. Ama bu kadarla da kalmıyor, internetten ücretsiz veya ücretli olarak 1.400’den fazla çeşit uçak modeli indirip simülatöre ekleyebiliyorsunuz. Uçakların ve helikopterlerin hepsinin kokpitlerindeki tüm ekran ve göstergelerin, gerçeklerine uygun şekilde çalıştığını da belirtmek gerekli.

sozcu-x-plane-ucak-simulator-2

X-Plane 11 içindeki dünya, gezegenimizin birebir ölçeklenmiş bir hali. Sanal pilotlar 33 bin farklı havaalanına iniş kalkış yapıp, Uzay Mekiği ile uzaydan yörüngeye girişleri bile deneyebilir. Ayrıca tek başlarına uçmak zorunda da değiller, çünkü ister yerel ağ, istenirse de internet üzerinden diğer pilotlarla beraber online uçuşlar yapılabiliyor. Simülatörde her türlü zorlu hava koşulunda uçak test etmek de mümkün. Gerçek pilotlar simülatörde, gerçek hayatta yaşanabilecek teknik aksaklıkları yaşayıp, daha uçağa binmeden deneyim sahibi olabiliyorlar.
Eğer binlerce uçak veya onbinlerce havaalanı yeterli gelmezse, sanal pilotlar kendi uçaklarını veya havaalanlarını tasarlayabiliyor. X-Plane’in resmi sitesindeki ücretsiz demoyu deneyenler, eğer beğenirlerse 60 dolara dijital indirme olarak satın alabilir. X-Plane 11 şu anda beta testinde ve yakın zamanda kutulu halde piyasada olacak. Simülatörün bir önceki v10 sürümü 50 dolara, v9 sürümü ise 40 dolara satılıyor.