Yaz sıcaklarında oruç tutarken yedikleriniz konusunda doğru tercihler yapmak, aç ve susuz kalınan saatlerin daha kolay geçmesini sağlar.

buyuk

Pideye dikkat!
Vücudun su dengesini koruyabilmek için öncelikli besinlere yakından göz atalım. Çünkü sizi en çok zorlayan tercihlerinizden biri ekmek, pide ve türevleri olabilir. Bu tarz karbonhidratlı besinler vücudun kullanacağı suyu çekerek daha kolay susamanıza neden olur. Bu nedenle miktarı minimal düzeyde tutmak susuzluk hissinin küçülmesini destekler.

pidee

Salatalık ve diğerleri…
Bir adedi sadece 20 kalori olan salatalık şiş gözleri indirmekten başka ödem atıcı yapıya da sahip… Antioksidan ve anti-inflamatuar etkisiyle kalp hastalıklarına karşıda korur. K vitamini sayesinde kemiklerinizin korunmasını bile destekler. Kalorisinin bu denli düşük olması tabii ki yüzde 96’sının su olmasından kaynaklanıyor. Üzerine tuz dökmek yerine jülyen doğradığınız salatalıkları bir kez de üzerine yarım limonun suyunu sıkıp tüketmeyi deneyin. Bundan sonra salatanıza doğramak yerine sofraya bu şekilde koymak isteyebilirsiniz. Omega 3 kaynağı semizotu ve sıfır kalori besinlerden marul da vücudunuzun su dengesinin korunmasına yardımcı olur.

salatalik

Lahana ve kabak
Yüksek oranda diyet lifi içeren kırmızılahana tam bir doğal tok kalma ajanıdır. İyi bir kalsiyum kaynağı iken, içerdiği B6 vitamini ile hem sinirlerinize hem de enerji dengenizin yükselmesini destekler. Lahana ile kendinize yoğurtlu ve kahvaltılık seçimi protein kaynakları ile doyurucu, hafif ve sağlıklı bir öğün oluşturabilirsiniz. Üstelik ekmek yerine haşlanmış nohut tercih ederseniz bu karışım favoriniz olabilir. Sebzeli omletinizi bol rende kabak ile börek kıvamına getirmeyi de denemelisiniz.

kabak

Şeftali
Ağaçların bize sunduğu tatlılardan şeftalinin bir kasesi sadece 50 kalori ve yüzde 88’i sudan oluşur. Sindirim sisteminde şişen çözünebilir lifleri tokluğu ve vücudun su tutmasını kolaylaştırır. A, C, niasin vitaminleri ile cilt sağlığını korur ve bağışıklığı destekler. Yapılan bir çalışmada şeftalideki fenolik asitin östrojenden bağımsız göğüs kanseri hücrelerini tahrip ettiğini yansıtmıştır. Üstelik şeftali lezzetli ve çok yönlü kullanılabilir. Kahvaltılık gevreklerinizin lifini ve tadını arttırıp hafifçe fırın/ızgara yapıp tarçın serperek tatlı yerine ya da etli salatalarınızda değişik bir tat elde etmek için tercih edebilirisiniz.

seftali

Karpuz
Tazeleyen tatlı karpuz en düşük kalorili meyve diyebilirim. Tabi o kadar lezzetli ki kendinizi durdurmakta zorlanabilirsiniz. 2-3 cm genişliğinde bir ay dilimi 1 porsiyon meyve olan karpuzun yüzde 92’si sudan oluşur. Susuzluk hissini yok etmesinin yanında yüksek oranda C vitamini ve likopen içeriği ile vücudunuzu hastalıklara karşı korumaya yardımcıdır. Üstelik yaz aylarında güneşin yaşlandırıcı etkisine karşıda etkili koruyucularınızdan biridir. Bir kasesi sadece 45 kalori.

karpuz

İşte diğer önerilerim
- Sodyum içeriği yüksek şarküteri ürünleri, tuz oranı yüksek peynirler ve zeytini daha az tuz içerenleri ile değiştirin ya da tüketmeyin
- Glukoz-fruktoz şurubu, renklendirici ve koruyucu içeren her tür içecekten uzak durun.
- Özellikle acı baharatları tüketmeyin.
- Soda karbon içeriğiyle şişkinlik oluşturacağı için su tüketiminizi azaltıcı etki gösterir.
- Çay ve kahvedeki kafein böbrekleri uyararak vücuttan idrar yoluyla su atılmasını arttırır bu nedenle tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Sıvı alımınızı artırmak ya da tamamlamak adına çorba, ayran gibi sıvı besin tüketimine önem verin.

oneri