Türkiye’nin eski tanıtım fonlarını kapatıp, tek çatı altında toplanınca Ekonomi Bakanı üfürmüş;  “Dünyada Türk rüzgârı estireceğiz!” Rüzgârlığı anlatsa ya bize, biz de onun gibi esip gürleyebilsek...
Hayrola eski tanıtım fonlarının akıbeti ne oldu? Neden kaldırıldılar? Yoksa birilerinin çiftliği mi olmuşlardı? Bu fon kurulunca ne değişecek? Kimler işe devam edecek? Yok! Bu soruların cevabına ulaşılamıyor! Boşuna beklemeyin, ulaşılamayacak.

* * *

Bakan ihracat için konuşuyor ama tanıtım işi turizmin kalemidir. Turizmde işler nasıl? Rezil!
Peki, turizm nasıl bu hale geldi? Sorun otellerde miydi? Hayır, tamamen siyasiydi... Referanduma kurban gitti.
İşi rüzgar estirmeye getireceksek, Türkiye için turizmde rüzgâr çoktan tersine döndü... Nitekim Almanların yüzde 70’i, Avrupalıların yüzde 55’i güvenlik endişesi ile Türkiye’ye gelmekten korkuyorlar!

* * *

2016’da başlayan her şey dâhil turizm krizi devam ediyor. Birçok otelin hâlihazırda kendisini beklemeye aldığı, ışıkları bile yakmadığı, kapıları pencereleri kapattığı, çalışanları süresiz izine çıkardığı süreç yaşanıyor.
Film gibi sanki... İlki çok tutunca, 2017’de turizm krizinin ikincisi çevrildi... Neymiş? Gelen sayısı artmış! Önceki sene zaten dip yapmışsın. Bu yıl ne yaparsan yap bir şekilde yükselmiş gözükeceksin. Bunu mu yedireceksin?

* * *

Gelirler artmadığı gibi hızla düşüyor. Tesislerin konaklama fiyatı yarıya inmişken, ne anladık o zaman biz bu büyümeden? Turist profili de tamamen değişti. Para harcayan Avrupalı turist sayısında yüzde 20’ye yakın azalma var.
Bebek arabalı kalabalık Arap aileleri İstanbul’un turistik caddelerinin doğal bitki örtüsü haline geldi. Kalan boşluğa da Suriyeli mülteciler yerleşti.

* * *

Fiyatlar düştü mü dedim? Senin, benim için değil o düşüş... Yurtdışından yapılan rezervasyonlar için...
Turizm krizinin yanında turizm kerizi var! Kurban Bayramı’nı uzatıp 10 gün yapacaklar ki kerizler kafayı çıkarsın, turizmciler nefes alsın.
Tabii öncesinde otobüs ve uçak şirketleri bir güzel yolacak. Yenmeye hazır hale getirecek. Yabancıyı dürbün ile göremeyen işletme sahipleri yerliyi bulunca iyi bir silkeleyecek.

* * *

Yabancıya 30 Euro’ya satılan oda, yerliye kampanya adı altında 300 liraya giydirilecek. Bizim millet tatil rüzgârına kapılıp sekiz taksite bölüp, önümüzdeki yaza kadar ödeyecek.
Bütün yıl sinek avlayan oteller için kerizi fırsata dönüştürme çabası önümüzdeki Kurban Bayramı’nda bir kez daha hayata geçecek.
Havlunuzu almayı unutmayın, muhtemelen ona da para istenecek!