Kuvvetle muhtemel İstatistik Kurumu’nun rakamlarını açıkladığı Türkiye ile bizim yaşadığımız Türkiye paralel evrenlerde yaşıyorlar... Muhtemelen iki ayrı Türkiye var.
Biri büyüyor, serpiliyor, gelişiyor, zenginleşiyor. O Türkiye’de açıklanan rakamlar bizim yaşadığımız Türkiye’ye pek uymuyor ama o Türkiye’de açıklanan rakamlar bizde de geçerli oluyor. Hâlbuki biz de o, hayallerdeki Türkiye’de yaşamak istiyoruz!
Bakın, Türkiye ekonomisi 2017 ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 büyüdü... Çok şık! Bu hesaba göre hepimiz zenginleştik. Bakmayın siz işsizliğin rekor kırdığına... İş olmadığından işçi çıkarıp yine de daha çok iş yapmışız. Harika değil mi?
Tabii az buçuk hesaplama hileleri de yok değil... Mesela İstatistik Kurumu, Aralık 2016’da hesaplama yöntemini değiştirdi. “Ben bundan sonra hesaplamalarımda 2009 yılını baz alacağım” dedi.
Normalde bu tarz revizyonlarda beş yıl öncesi alınır. İstatistik Kurumu yedi yıl öncesini aldı. Belki de uğurlu rakamıdır... Ancak o yılın özelliği Türkiye ekonomisinin yıllık 4.7 küçülmüş olması açısından önemli... Ne yapsan daha iyisi çıkacağı kesin...

Rejim yapıp kilo almak gibi...

Geçen yıl tartıldığınızda 100 kilo çıkmıştınız. Aylar sonra yine bir pazartesi sabahı rejime başlamaya karar verip ve tartılıyorsunuz, 90 kiloyu kenara yazıyorsunuz. Bir ay sonra tartıldığınızda 94 kilo olmuşsunuz. Gayet güzel... Geçen yıla göre 6 kilo vermişsiniz. O hesap!
Erdoğan’ın her ortamda dile getirdiği; “bu faizler çok yüksek, bu faizle üretim olmaz” deyişi de bu sayede çürüyor. Baksanıza son yedi yılın en yüksek faizleri ile bırakın büyümeyi coşup gitmişiz! Hani yüksek faiz büyümemizi engelliyordu?
Büyümek için üretmek, üretmek için yatırım, yatırım için tasarruf gerekiyor. Düşündüğün şeye bak! Onu da revizyonla hallettik.
2015 yılında eski hesaba göre milli gelirimiz 1 trilyon 953 milyar liraydı... Tasarruf oranımız ise yüzde 14 seviyelerindeydi... Şip şak bir düzeltme ile oldu mu size 2 trilyon 338 milyar liralık milli gelir... Ya tasarruf? O da yüzde 25 seviyesinde... Gel de büyüme! Tabii kâğıt üzerinde...
Kısacası boşuna büyümek için uğraşma. Sana ne kadar lazım? Kaç büyümek istiyorsun? Seni kaç büyüme kurtarır? Onu söyle. Gerisini arkadaşlar bir revizyonla hallederler...