Hemen herkes kilo fazlası olduğundan yakınır. Ancak şişman olup olmadığınızı kilonuz değil, beden kitle indeksinizle belinizin ölçüsü söyler...

12

Genel veya belirli bölgelerde yağ miktarının olması gerekenden fazla toplanması şişmanlık olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle şişmanlık, yağ hücrelerinde aşırı yağ birikimidir ki bu daha çok erişkinlerde gözlemlenir. Yağ hücrelerinin artmasıyla ortaya çıkan şişmanlık ise çocuklarda görülür. Şişmanlık, besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fiziksel aktiviteyle tüketilen enerji miktarını aştığı durumlarda ortaya çıkar.

İşte kriterler...

Şişmanlık tanısı için ölçüm yapılırken, vücut ağırlığının ideal ağırlığa oranına bakılır. Bunun için kullanılan kriterler, Beden Kitle İndeksi (BKİ), vücut yağ yüzdesi, bel çevresi ölçümü, diğer antropometrik ölçümlerdir. Şişmanlık için en yaygın kullanılan ölçüm, beden kitle indeksidir ve bel çevresi ölçümüyle yapılır.

Nasıl hesaplanır?

BKİ, vücut ağırlığının, boyun karesine bölünmesiyle hesaplanır. Bu değer, yaş ve cinsiyetten bağımsızdır. Bununla beraber BKİ, çocuklarda, hamile kadınlarda ve çok adaleli sporcularda doğru sonuç vermez; ayrıca genel bir değerlendirme sunup kişiye özel bulgu vermediğinden fazla tercih edilmez. Bu noktada, bireylerin kas, kemik, su ve yağ değerlerinin de ölçüldüğü bir çalışma yapılması daha yerinde olur. Örneğin, bir kişinin ağırlığı 78 kilogram, boyu 1.67 santimetredir. Buna göre bu kişinin BKİ değeri şöyle hesaplanır:
78/(1.67 x 1.67)= 27.968’dir.

7

Risk grubunda olabilirsiniz

Bel çevresiyle ilişkili hastalık riski farklı toplumlarda değişkenlik gösterir. Bel çevresiyle ilişkili hastalıklar için sağlık riski aşağıdaki tablodaki gibidir:

Beden Kitle İndeksi Değeri                    Durum

18.5 kg/m²’nin altında olanlar                  Zayıf
18.5-24.9 kg/m² arasında olanlar            Normal kilolu
25-29.9 kg/m² arasında olanlar               Fazla kilolu
30-39.9 kg/m² arasında olanlar               Obez (Şişman)
40 kg/m²’nin üzerinde olanlar                  İleri derece obez

Artmış risk                   Yüksek risk

Erkek bel çevresi           94 Erkek bel çevresi fazlaysa       102 cm’den fazlaysa
Kadın bel çevresi           80 cm’den fazlaysa                       88 cm’den fazlaysa

Yağların yeri de önemli

Vücuttaki toplam yağ miktarı önemli olmakla beraber, yağların nerede biriktiğini bilmek daha da önemlidir. Karın çevresinde yağ birikimi, kalça ve vücudun diğer bölgelerinde yağ birikiminden daha fazla sağlık riski taşır. Bu riskin saptanması için basit fakat doğru bir yöntem bel çevresi ölçümüdür.