Bir süredir kamuoyunda AKP’nin baskın bir erken seçim yapacağı konuşuluyor. Hatta çeşitli tarihler öne sürülüyor. Erken seçim tartışması, başta CHP olmak üzere, 16 Nisan’daki Anayasa referandumunda HAYIR bloğunu oluşturan bileşenlerin bazı dersler çıkarıp bir an önce harekete geçmelerini zorunlu kılıyor.
Şaibeli referandum sonuçlarından çıkarılması gereken dersleri ve alınacak önlemleri de kısaca sıralayalım:
Artık neredeyse havada uçan kuşların bile bildiği gerçeğe göre; 16 Nisan 2017’de yapılan Anayasa referandumunda, yandaş medyanın ezici EVET propagandasına, AKP’nin tüm iktidar gücünü kullanmasına karşın, HAYIR bloğunu oluşturan bileşenler büyük başarı sağladı. Yaygın iddia o ki, sandıktan HAYIR çıkacağı anlaşılınca, mühürsüz oylar geçerli sayıldı ve sonuç EVET’e dönüştürüldü!..
Referandumun meşruiyetine gölge düşüren şaibeler -HAYIR bloğunun başını çeken CHP’nin o gece beklenen sert tepkiyi vermemesinin de etkisiyle- yurttaşların seçimlere olan inancını zayıflatıp umutsuzluk yarattı.

* * *

Peki, şimdi ne yapmalı da seçmendeki bu güvensizliği güvene dönüştürmeli?
Bence CHP’nin şu sıralar üzerinde yoğun olarak çalışması gereken asıl konu bu. Zira o gece görüldü ki, daha önceki tüm kuşkulara rağmen SEÇSİS sisteminde oynama yaparak sonucu değiştirmek pek mümkün olamıyor. Asıl hile, muhalefetin güçsüz olduğu bölgelerdeki sandıklarda yapılıyor. Çünkü CHP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere zayıf bulunduğu bölgelerdeki sandıklara temsilci gönderemiyor, yeterince önlem alamıyor!

* * *

Seçim hileleri ise şu üç aşamada gerçekleşiyor:
Birinci aşamada, seçmen kütükleri hazırlanırken gerçek dışı kayıtlar yapılıyor. Muhalefetin sandık başında temsilci bulunduramadığı yerlerde sandığa gelmeyenlerin yerine oy kullandırılarak, ikinci hile gerçekleşiyor. Üçüncü hile ise, sandıklar kapandıktan sonra oy sayımı ve ıslak imzalı tutanakların hazırlanması sırasında yaşanıyor.
Bu tespitler de, sandıklara hakim olunup, yeterli sayıda temsilci bulundurulduğunda, trafoya kedi değil kaplan bile girse, hiçbir şey yapamayacağını kanıtlıyor!..

* * *

Ancak sandıklara hakim olmak düşünüldüğü kadar da kolay değil.
Zira CHP güçsüz olduğu bölgelerin özellikle merkeze uzak kesimlerinde bilgili, kararlı ve cesur sandık görevlisi bulmakta zorlanıyor.
Bu handikaplara rağmen 2019 yılı başında yapılacak seçimler, ya da olası baskın erken seçim öncesinde başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin sandıkların korunacağı ve adil seçim yapılacağı hususunda yurttaşlara tam bir güvence vermeleri gerekiyor.
Aksi takdirde muhalefetin seçmenleri sandığa gitme konusunda ikna etmesi zorlaşacağı gibi, yurttaşın zihnine yerleşen “Oyumu kullansam bile nasılsa çalınacak” düşüncesinin kampanyaları güçsüz kılacağı görülüyor.

* * *

Tarafsız gözlemciler “öğrenilmiş çaresizlik” olarak tanımlanan bu durumu ortadan kaldırmak için CHP’nin bugünden itibaren çalışmaya başlaması ve her sandığın başına en az iki görevli gönderebilmeyi hedefleyen bir “seçim ordusu” kurmasını öneriyorlar.
Bu amaçla sandık güvenliğinin tehlikede olduğu il ve ilçelere partinin güçlü olduğu bölgelerden gönüllülerin yönlendirilebileceğini ve böylece tüm sandıkların güvence altına alınabileceğini sözlerine ekliyorlar.

* * *

Görüşlerine başvurduğum uzmanlar, sandık başı gönüllülerinin sivil toplum örgütleriyle şimdiden başlatılacak bir işbirliğiyle belirlenebileceğini, gerekirse bazı illerde sandıkların onlara emanet edilebileceğini söylüyorlar. Bir örnek vermek gerekirse, Trabzon Emekli Subaylar Derneği Şubesi üyelerine, Erzurum’daki sandıkların emanet edilmesi gibi...
Aynı uzmanlar ancak bu seferberliğin,
yenilmişlik ve çaresizlik duygusuna kapılan seçmenlerde güven ve moral tazelemesi yaratacağına inanıyorlar.

* * *

CHP’yi yönetenler şunu iyi bilmeli.
“Hiç merak etmeyin, biz tüm bilgisayar ağımızı kurduk, kimseye hile yaptırmayız, yeter ki sandığa gidip oyunuzu kullanın” söylemine artık hiçbir seçmen kanmıyor!..
Adalet Yürüyüşü ile başlayıp Adalet Kurultayı ile yükselen demokrasi bloğu bu organizasyonu hemen başlatıp, ciddiyetle ve kamuoyuna güven verecek şeffaflıkta yürütürse, başarılı olma şansını yakalayabilir.
Aksi takdirde sonuç yine hüsran olur!..