İran’da ekonomik sorunlara karşı başlatılan ve kısa sürede hükümet karşıtı gösterilere dönüşen protesto eylemlerinin Pazartesi gece saatlerinde şiddetini arttırdığı bildirildi.

İran devlet televizyonu pazartesi gecesi düzenlenen sokak gösterilerinde ülke genelinde dokuz kişinin öldüğünü bildirdi. Böylece hafta sonundan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 22'ye yükseldi. Pazartesi günü ülke genelindeki protestolarda biri Devrim Muhafızları'na bağlı bir bekçi olmak üzere 13 kişinin, cumartesi günü ise Dorud kentindeki eylemlerde bir yaşlı adam ve bir çocuğun hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

[old_news_related_template title="İran ekonomisi ne durumda?" desc="22 kişinin hayatını kaybettiği, 400'den fazla kişinin gözaltına alındığı gösterilerin 5. gününde İran hükümeti zor bir zamandan geçiyor. Göstericiler işsizliğin dayanılmaz bir hale geldiğini belirtirken yetkililer ekonominin yüzde 6 büyüdüğünü ve enflasyonun tek hanede olduğunu söylüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/2017-12-30t200619z_59714239_rc1df7d67a60_rtrmadp_3_iran-rallies-ugc.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/iran-ekonomisi-ne-durumda-2156603/"]

Gösterilerin askeri üs ve polis merkezlerinin önünde de devam ettiği bildirildi.

YÜZLERCE KİŞİ GÖZALTINDA

Tahran Valiliği'nden yapılan açıklamada sadece Pazartesi günü 100 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Vali Yardımcısı Ali Aşkar Naserbaht'ın sözlerini aktaran ILNA ajansının geçtiği habere göre, Cumartesi 200, Pazar 150, Pazartesi günü ise yaklaşık 100 kişi daha gözaltına alındı. Böylece protesto eylemlerinde toplam 450 kişi gözaltına alınmış oldu.

RUHANİ: BİR GRUP İNSAN SOKAĞA ÇIKTI

Ülke genelindeki protestoların beşinci günü geride bıraktığı İran'da her eylemcinin yurt dışından emir almadığını vurgulayan Ruhani, "bir grup insan da fikirlerini ve sorunlarını aktarmak için sokağa çıktı" dedi.

11

 

 

Ruhani, protestocuları sokağa çeken tek şeyin ekonomik sorunlar olmadığını, insanların daha fazla özgürlük istediğini de belirtti.

[old_news_related_template title="İran'da son durum... Hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi" desc="İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, protestoların ve göstericilere müdahalelerin şiddetlendiği İran'da hükümetin eleştiri ve protestolara alan açması gerektiğini söyledi. Yaşananların ardından ABD Başkanı Trump, Twitter'da göstericileri destekledi ve, 'Değişim zamanı' mesajını paylaştı. İranlı yetkililer, 'Bir gösterici av tüfeğiyle polise ateş açtı, 1 polis öldü 3 polis yaralandı' açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/tahran.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/iranda-son-durum-ruhaniden-cagri-hukumet-elestiriye-yer-acmali-2155260/"]

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin konuşması Pazartesi akşam yerel saatle 20.00'de devlet televizyonundan yayınlandı.

Öte yandan beş gündür sessizliğini koruyan dini lider Ayetullah Hamaney'in de bir açıklama yapması bekleniyor.

00

DEVLET TELEVİZYONU: 1 POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

İran'da beşinci gününe giren protestolarda bir polisin protestocular tarafından silahla öldürüldüğü belirtildi.

İran devlet televizyonunun haberine göre İran'ın iç kesimlerinde yer alan Necefabad kentinde göstericiler bir polisi silahla öldürürken üç kişiyi yaraladı.

[old_news_related_template title="Netanyahu: 'İranlılar ve İsrailliler yeniden arkadaş olacak'" desc="İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'da devam eden hükümet karşıtı gösterilere ilişkin, 'İran'da rejim düştüğünde İranlılar ve İsrailliler yeniden arkadaş olacak' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/880-9.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/netanyahu-iranlilar-ve-israilliler-yeniden-arkadas-olacak-2156204/"]

Bu bir polisin yaşamını yitirdiğine dair ilk açıklama oldu. Bazı haber sitelerinde Necefabad'daki ölü sayısı iki olarak verilirken, bazı kaynaklar da ölenlerin Devrim Muhafızları veya Besic milislerinden olduğuna yönelik birbiriyle çelişen bilgiler yer aldı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani, konuyla ilgili yaptığı konuşmada sosyal medyayı kullanan yabancı ülkeleri yaşananlardan sorumlu tuttu:

[old_news_related_template title="İran'da Instagram ve Telegram'a erişim engeli" desc="İran'da üç gündür devam eden protestolara karşı hükümet önlem alamaya devam ediyor. Son olarak 'toplumun huzurunu ve güvenliğini sağlamak' amacıyla sosyal paylaşım sitesi Instagram'a ve Rus girişimci Pavel Durov tarafından kurulan anlık mesajlaşma uygulaması Telegram'a erişim engeli geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/basliksiz-1-7.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/iranda-instagram-ve-telegrama-erisim-engeli-2155527/"]

"İran'daki durumla ilgili kullanılan sosyal medya etiketleri ABD, Britanya ve Suudi Arabistan'dan geliyor. Sosyal medya üzerinden İran halkına karşı savaş açtılar."

Pazartesi günü parlamento üyeleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise protestoların bir tehdit değil, insanların sorunlarının çözüleceği bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

GÖZALTI SAYISI 400'Ü AŞTI

Aralarında hükümete yakın Fars haber ajansının da bulunduğu haber kaynakları, ülke genelindeki gözaltı sayısının 400'ü aştığını aktarıyor.

Tahran Vali yardımcısı Ali Aşgar Naserbakht, gözaltına alınanların 40'a yakınının eylemcilerin liderleri olduğunu ifade ediyor.

Fars haber ajansı, Pazar günü protestolara katılımın azaldığını ifade ederek polisin toplanan gruplara tazyikli suyla müdahale ettiğini aktardı.

TÜRKİYE: ENDİŞE EDİYORUZ


İran'da günlerdir devam eden gösterilere ilişkin Dışişleri Bakanlığı bugün yazılı bir açıklama yaptı.Açıklamada  ''Olaylardan endişe duyuyoruz.Türkiye, İran'ın huzur ve istikrarına önem atfetmektedir.'' denildi.