Bitcoin'de yaşanan artışla bir anda dünyanın gündemine oturan kripto paralar hakkında devletler, düzenleyici adımlar atmaya başladı. Yapılan açıklamalar kripto para piyasasını sarstı. Yaklaşık 700 milyar dolarlık kripto para piyasasının geleceği merak ediliyor.

[old_news_related_template title="Bitcoin nedir? Bitcoin almak riskli mi?" desc="Kripto paralara olan ilgi her geçen gün daha da artıyor. Kripto paralar içinde en bilineni değeri 14 bin doların üzerinde olan Bitcoin. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan Bitcoin hakkında sozcu.com.tr'ye konuştu. Bitcoin'e yatırım yapmanın kişinin risk algısına bağlı olduğunu söyleyen Manukyan, kripto para birimlerinin bir çoğunun batabileceğini söyledi. İşte Manukyan'ın kripto paralar hakkında yaptığı önemli açıklamalar. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/5-24.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/bitcoin-nedir-bitcoin-almak-riskli-mi-2152157/"]

TÜRKİYE'DEN İLK ADIM


Kripto para dünyasında yaşanan gelişmelere Türkiye de kayıtsız kalmadı. Finansal İstikrar Komitesi'nde kripto paralara ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulmasına karar verildi.

Dün Hazine’den yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıda küresel ve yerel ölçekte yaşanan gelişmelerin finansal piyasalara etkileri ile önümüzdeki döneme ilişkin görünüm ayrıntılı olarak değerlendirilirken, bankacılık sektörüne ilişkin uluslararası standartlara uyum kapsamında yapılan düzenlemelerin etkileri ile politika yapım sürecinin desteklenmesi amacıyla sektörün veri altyapısının güçlendirilmesi ele alındı.

[old_news_related_template title="Devlet kripto paralar üzerine çalışacak" desc="Finansal İstikrar Komitesi'nde kripto paralara ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulmasına karar verildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/333-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/devlet-kripto-paralar-uzerine-calisacak-2169769/"]

Açıklamada, Türkiye’de yasal bir dayanağı olmayan kripto paralara ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulmasına ve kripto paraların risklerine yönelik kamuoyunun bilgilendirilmesine karar verildiği belirtildi.

Bu çerçevede şu açıklamalar yapıldı:

* Kripto paraların ülkemizde yasal bir dayanağı bulunmamaktadır ve bu kapsamda gerçekleştirilen işlemler herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında değildir.

* Kripto paraya dayalı bazı iş modelleri, büyük kârlar vadeden oluşumlar şeklinde yapılanarak kişilerin bilgi eksikliğini suistimal etmekte ve önemli maddi kayıplara neden olabilmektedir.

[old_news_related_template title="En tuhaf 8 kripto para" desc="Tüm dünyada ilgiyle takip edilen kripto para piyasasında yaklaşık 1400 tane coin bulunuyor. Bu coinlerden bazıları isimleriyle diğerlerinden ayrışıyor. İşte en tuhaf 8 kripto para. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/shutterstock_499921516.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/en-tuhaf-8-kripto-para-2169086/"]

* Kripto para ihraç edecek girişimlerin başlangıç sermayesi elde etmeye dönük uygulamaları genellikle herhangi bir düzenleme ve gözetim kapsamında yapılmadığından dolandırıcılık için uygun bir zemin oluşturmaktadır.

* Kripto paranın dolaşımda olduğu piyasanın herhangi bir resmi otorite ya da garantör kurum tarafından denetlenme imkanı olmadığından, bazı kişilerce yatırım aracı olarak görülen kripto paranın aynı zamanda yasadışı faaliyetlerde de kullanılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

* Tüm bu hususlar çerçevesinde, kripto paralar ile ilgili işlem yapan kişilerin herhangi bir zarara uğramamaları için dikkatli olmaları ve kripto paralar ile ilgili işlem yaptıklarında yukarıda bahsi geçen olası olumsuzluklarla karşılaşabileceklerinin farkında olmaları gerekmektedir.

[old_news_related_template title="Bitcoin üreticileri Güneydoğu'yu kıskaca aldı" desc="Kaçak elektrik kullanımının yoğun olduğu Güneydoğu bölesinde Bitcoin üretiminin yapıldığı ihbarları DEDAŞ’ı harekete geçirdi. Bitcoin üretildiği ihbarıyla çalışmalarına hız veren ekipler, yapılan işlemlerin kaçak elektrik kullanılarak gerçekleştirildiği gerekçesiyle bir fabrika kadar elektrik kullanan evlere işlem gerçekleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/coincoin-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/bitcoin-ureticileri-guneydoguyu-kiskaca-aldi-2147850/"]

GÜNEY KORE'NİN AÇIKLAMASI PİYASAYI ETKİLEDİ


Geçtiğimiz günlerde Güney Kore, kriptopara ticaretini ve borsalarını yasaklamak için Adalet Baklanlığı nezdinde girişim başlattını açıklamıştı. Adalet Bakanı Park Sang-ki iç piyasada kriptopara ticaretinin yasaklanmasına ilişkin kendi yasa tasarısını hazırlamasının ardından kısa süre içerisinde diğer bakanlıklarla da konuyu görüşecek. Bu haberin duyulmasının ardından kripto para piyasasında sert bir düşüş yaşanmıştı.

AVUSTRALYA


Kripto paralar hakkında yasal düzenlemeler uygulamayı amaçlayan ülkeler arasına dün akşam saatlerinde Avustralya da katıldı. Avustralya Hükümetinin vergiden sorumlu birimi olan Avustralya Vergi Dairesi'nin (ATO), kripto para birimleriyle ülke sınırlarında gerçekleştirilen işlemleri vergilendirebilmek adına bir birim kuracağı duyuruldu.

[old_news_related_template title="Kripto para düzenlemeleri yayılıyor!" desc="İnternet aracılığıyla kullanılan ve herhangi bir merkezi otoriteye ya da aracı kuruma bağlı olmayan, ancak, son günlerde farklı ülkelerden gelen 'düzenleme' haberleriyle sert dalgalanmalar yaşayan kripto para birimleri piyasası sabah saatlerine göre göre 14 milyar dolar artarak 677 milyar dolara yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/880-125.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/kripto-para-duzenlemeleri-yayiliyor-2169862/"]

RUSYA


Avustralya'nın bu açıklamasından saatler sonra Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moiseev, Şubat ayında Devlet Dumasına Rusya´da kripto para gibi sanal finans aktiflerinin denetimine ilişkin yasa tasarısını sunmayı planladıklarını belirtti.

Rus haber ajansı Prime´de yer alan habere göre Moiseev, ilgili soru üzerine "Şubat ayında bunu yapmayı planlıyoruz" dedi.
Moiseev, şu an Aralık ayında sunulan yasa tasarısına yapılan yorumlar üzerinde çalışmalara devam edildiğini kaydetti.

[custom_content title="BİTCOİN 13 BİN DOLARIN ÜZERİNDE" desc="Yapılan açıklamaların ardından fiyatlarında dalgalanma yaşanan Bitcoin'in değeri 13 bin 498 dolar seviyesinde. Bir diğer büyük kripto para olan Ethereum ise bin 203 dolar seviyesinde."]