Değişen hayat şartları ve alışkanlıklar nedeniyle, günümüz insanı için bugün zaman ve hız artık çok daha değerli. Yemek alışkanlıklarında da bu hız beklentisi öne çıkıyor ve internetten yemek siparişi kültürü sadece büyük kentlerde değil, Anadolu’da da giderek yayılıyor. Bugün 66 ilde, 8 milyon kullanıcısına, 15 binin üzerinde restoran ile “kolay ve hızlı” bir yemek keyfi sunan Anadolu’daki büyümesi bunun en büyük göstergelerinden biri.

Günde ortalama 250 bin sipariş alıyor ve bu siparişlerde Anadolu kentlerinin payı her geçen gün artıyor. 2017 sonu itibarıyla Anadolu kentlerinden verilen sipariş sayısı ise bir önceki seneye göre %75’in üzerinde artmış durumda. Anadolu kentleri hızlı bir şekilde online paket sipariş alışkanlığını ediniyor ve bu kültürü benimsiyor. Bu durum Anadolu’daki üye restoranların artmasını ve dolayısıyla yerel ekonomiyi de destekliyor. Yemeksepeti Satış Direktörü Korhan Erçin “Yemeksepeti olarak Anadolu’daki restoranlara sadece sipariş iletmiyoruz. Dükkanlarının, şubelerinin gidişatlarını raporlarla paylaşıyor ve 17 yıllık tecrübemizle yön göstererek bu işten daha fazla para kazanmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Restoranların gelirlerindeki büyüme oranları 3 büyük şehirde ortalamada %40 iken Anadolu’da bu oran ortalamada %75 civarına çıkıyor. Anadolu’da 37 ilde restoranlara kazandırdığımız parayı 2016 yılına göre %100 ve üzerinde büyüttük. Bu rakamların ortalama olduğu düşünülürse işine odaklanan restoranların büyüme rakamlarının bundan daha da fazla olduğunu söyleyebiliriz” diye açıklıyor.

ÜNİVERSİTE ŞEHİRLERİ DE YÜKSELİŞTE 

Üniversite kentleri de online sipariş kültürünü en hızlı şekilde benimsemiş kentler arasında yer alıyor. Çanakkale, Denizli, Trabzon, Karabük, Isparta, Edirne, Konya, Elazığ, Erzurum, Mersin gibi üniversite ile şehir yaşamının karıştığı illerde paket servis süreci daha hızlı ilerliyor. Bu illerde gerek sipariş gerek restoranlara kazandırılan gelir %100 ve üzerinde büyümeler gösteriyor.

TÜRK YEMEKLERİ HER ZAMAN İLK SIRADA

Anadolu illerinin farklılaştığı diğer bir nokta ise Kebap, Döner gibi Türk mutfağına ait restoranların payının 3 büyük şehirle karşılaştırıldığında çok daha hızlı artıyor olması. 3 büyük şehirde Türk mutfağına ait restoranların payı %40 civarı iken bu oran Anadolu illerinde%50'ye yaklaşmış durumda. Konuya ilgili Korhan Erçin:" Bunun en büyük sebebi uluslararası zincirlerin Anadolu’yu henüz tam olarak keşfetmemiş olmaları ve tabii Anadolu’daki tüm lokal marka ve restoranların paket servisin önemini anlamış olmaları ve aksiyon almaları. Lokal restoranlar paket servisin ikinci bir dükkan açmak gibi olduğunu anlamaya başladılar." dedi.