Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Hatay’da vatandaşın zeytin ağaçları sökülmeye başlandı.

Hatay’ın Kumlu İlçesi Kelli Mahallesi’nde 10 dönüm arazide bulunan zeytin ağaçları iş makineleri ile köklerinden söküldü. Yaklaşık 200 ağacın sökülmesi tepki yarattı. Arazinin sahibi Hüseyin Sakar, 8 yıl önce arazisine zeytin fidanları diktiğini iki defada mahsul aldığını belirtti. Sakar ağaçların sökülmesinin hiçbir hukuki dayanağı olmadığını savundu.

Sakar; “Orman vasfını kaybeden ve tarım arazisi olan kullanılan alanların çiftçilere satışı yapıldı. Biz de bu paraları günü gününe ödedik. Şimdi gelip arazimizdeki ağaçları söküyorlar. Nedenini anlamadık. Arazi bizim üzerimize kayıtlı herhangi bir şekilde devlet arazisi değil. Ama sabah gelip sökmeye başladılar. Yazık değil mi bu ağaçlara” diye konuştu.

zeytin-yan“AĞAÇ SUÇ İŞLEMEZ”


Başka gelir kaynağı olmadığını söyleyen Hüseyin Sakar bu araziden elde ettiği ile iki çocuk okuttuğunu söyledi. Sakar, “Maliyenin yani devletin bana verdiği 10 dönüm araziye 10 yıl önce zeytin ektim. Burası 2B kapsamında yani orman arazisi. Buraları bize devlet sattı. Biz de ödemelerimizi yaptık. Hakları yok ama araziyi alacaklarsa alsınlar ağaçları neden söküyorlar. 8 yıl boyunca yeri geldi yemedik içmedik bu ağaçları büyütmek için çalıştık. Ağaç suç işlemez, bizim bir suçumuz varsa çekeriz” dedi.