Bir süredir böbrek yetmezliği sebebiyle tedavi gören Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, evinde kalp krizi geçirdi. Yakılarının haber vermesi üzerine gelen sağlık ekipleri eski büyükelçiyi ambulansla hastaneye kaldırdı. Şensoy, burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Öte yandan, hayatı boyunca birçok önemli görevde bulunmuş olan Şensoy, 1990 yılında Türkiye'nin İspanya büyükelçiliği görevini de yaptı.

ABD'DE BÜROKRASİ KRİZİ


Hükümet tarafından o dönem çok önem verilen Amerika gezisinde kriz, dışişleri bürokrasisinde kopmuştu.

Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, kendisine verilen talimatı görüşme öncesinde Beyaz Saray'a iletmemiş Ve daha ise istifaya kadar giden büyük bir kriz yaşanmıştı.

NE OLMUŞTU?


Her şey o dönem Başbakan olan Erdoğan'ın Washington ziyaretinde oldu. Bir talimat krize dönüştü. Ve o kriz bir diplomatın emekli olmasına 3 ay kala görevinden ayrılmasına neden oldu.

Beyaz Saray'daki Erdoğan-Obama görüşmesinin formatına ilişkin soru işaretleri nedeniyle dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy arasında geçen bir diyalog bu sonucu getirdi.

Görüşmenin heyetlerarası yapılması, daha sonra da başbaşa bir görüşme olması öngörülüyordu. Ancak Ankara'nın talebi bu görüşmeye, hem Türk hem de Amerikan Dışişleri Bakanlarının da katılması yönündeydi.

Talep Şensoy'a iletildi. Şensoy'un da bu talebi Beyaz Saray'a iletilmesi gerekiyordu. Ancak Beyaz Saray'da görüldü ki Erdoğan ve Obama'nın başbaşa görüşmesi planlanmıştı. Böyle de oldu.

Görüşmenin başbaşa yapılması üzerine Davutoğlu, Şensoy'a "bizim talebimizi ilettiniz mi?" sorusunu yöneltti.

Ancak iddiaya göre Şensoy, "İletilmedi, dilerseniz beni görevden alın" dedi, bir gerekçe de sunmadı ve ipler gerildi. Bu sözlerin ardından Nabi Şensoy merkeze dönmek istediğini bildirdi.Dışişleri Bakanlığı da talebi hızla kabul etti.

Büyükelçi Şensoy 'Bu konuda konuşmak istemiyorum' demekle yetindi. Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un 8 Aralık 2009 tarihinde merkez görevine alınmasını talep ettiğini, bu talebin kabul edildiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bir soruya verdiği yanıtta, "2006 yılı Ocak ayından bu yana Washington Büyükelçiliğimizde görev yapmakta olan Sayın Şensoy'un görev süresi esasen yaş haddinden dolayı 2010 yılının ilk yarısında sona erecekti. Sayın Büyükelçinin bu talebini iletmesi üzerine Washington Büyükelçiliğimize önümüzdeki günlerde yeni bir atama yapılacaktır" ifadesini kullandı.

Yani Şensoy eğer merkeze dönmek istemeseydi 3 ay sonra zaten emekli olacaktı. Neden istifa etmeyi tercih ettiği ise soru işareti olarak kaldı.