Ebru ERBERDİ Turistik bir cennet: Kuşadası Ege’nin en güzel illerinden birinde, Aydın’dayız bu hafta. Efe’lerin, göğsünü gere gere yürüdüğü topraklarda, deniz kıyısına doğru uzanıyoruz, Ege Denizi’nin en güzel maviliklerine doğru yol alıyoruz ve kendimizi Kuşadası’nda buluyoruz. Turistik bir cennet olan Kuşadası, milli parkları, plajları, eğlenceli şehir hayatıyla, Ege’nin en önemli noktalarından birisi olmuştur. Haliyle en önemli geçim kaynağı turizm olarak bugün hâlâ devam etmektedir. Tarihi Kadınlar Denizi, bu turistik noktalara güzel bir örnektir. Pek çok tarihi eser, kervansaray ve yapı, ilçemizin turistik gücüne güç katmaktadır. İlçe çevresinde, Ege Bölgesi’nin önemli tarım ürünlerinin üretimi görülmektedir. Bu kültürel, turistik cennet, Ege Bölgesi’nin tarım ürünleriyle birleşince, Kuşadası size harika bir mutfak sunmaktadır. Kabak mücveri basliksiz-11 Malzemeler: - 1 kg kabak - 1 demet maydanoz - 1 adet soğan - 1 kaşık un - 4 adet yumurta - 2 su bardağı zeytinyağı - 1 demet dereotu - Tuz, karabiber Ya­pı­lı­şı: Kabağın kabuklarını soyarak rendeleyin. Un, yumurta, tuz, karabiber, ince doğranmış maydanoz ve rendelenmiş soğanı iyice yoğurun ve kabağa ekleyin. Avuç içinizi ıslatarak köfteleri hazırlayın ve çırpılmış yumurtaya batırarak kızgın yağda kızartın. Kâğıt havlu üzerine aldıktan sonra yağı süzdürün ve mücverlerinizi servis tabağına aldıktan sonra, dereotu ile süsleyin. Portakallı ev kurabiyesi basliksiz-12 Malzemeler: - 2 bardak şeker - 3 yumurta (1 yumurtanın beyazı ayrılacak) - 1 su bardağı zeytinyağı - 1 yemek kaşığı yemek sodası - Aldığı kadar un - 4 portakal susam Ya­pı­lı­şı: Şekerle yumurtayı tahta kaşık yardımıyla çırpın. İyice çırpılan karışımın içerisine zeytinyağı ekleyin. Sodayı da ekledikten sonra karıştırmaya devam edilir. Bu sırada 3 portakalın kabuklarını soyun. 1 portakalı, kabuğuyla birlikte rondodan geçirin ve içerisine un ilave edin. Hamurun kıvamı yumuşak olmalıdır, buna dikkat etmeyi unutmayın. Şekil verirken elinize yapışmaması için un veya yağ sürün ve hamuru yuvarlak hale getirin. Hamuru önce yumurtanın beyazına sonra susama batırın. Hazırlanan kurabiyeleri önceden 200 derecede ısıtılmış sıcak fırına sürün ve pişmeye bırakın. Zerde basliksiz-15 Malzemeler: - 3 litre su - Yarım kilo şeker - Yarım pirinç - 3-4 damla gül suyu Ya­pı­lı­şı: Pirinci soğuk suyla yıkayın. Nemli olan pirinçleri dövün veya blenderdan geçirin. Dövülmüş olan pirinçleri 3 litre soğuk suyun içine koyun. Karıştırılarak pişirmeye bırakın. Koyu kıvama gelince şeker ilave edin ve pirinç kokusu olmayacak şekilde pişirin. Pişirdiğiniz tencereyi ocaktan almaya yakın, tencereye gül suyu ilave edin ve bir taşım daha kaynatın. Kâselere boşalttıktan sonra soğumaya bırakın ve servis edin.