Sıcaklar ve aşırı nemin yanı sıra oruç süresinin uzun olması, bu yıl oruç tutanları bir hayli zorluyor. O nedenle çok fazla güneş altında kalmamalı ve belli saatlerde dışarı çıkmamalı...
Bununla beraber sahur ve iftarda yenilen yiyecekler de oldukça önemli. Peki nasıl beslenmeli, nelere dikkat edilmeli?
SAHURDA YUMURTA TOK TUTAR
"Ağır yemeklerden kaçının ve bol bol sıvı tüketin" uyarısı yapan uzmanlar, tok tutucu özelliğinden dolayı yumurtanın tüketilmesini öneriyor. Öte yandan kepekli makarna, bulgur ve esmer pirinçten yapılan yiyecekler, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, bol bol sebze ve salata yemek gerekiyor.
İFTARDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
İftarınızı çorba ya da hafif kahvaltılıklarla açıp, yarım saat ara verdikten sonra ana yemeğe geçmelisiniz. Ana yemek de normal öğünlerinizden çok farklı olmamalıdır. Etli bir sebze yemeği ya da et ve salata yeterlidir.
Yanında pidenizi yiyebilirsiniz. İftarınızı çorba ile açıyorsanız bir daha pilav veya makarna yemenize gerek yok. Çünkü; çorbayla pilav aynı gruptadır.
İftardan sonra mutlaka tatlı yemek istiyorsanız en güzeli ramazana özel olan tatlımız güllaçtır. Yemekten 2 saat sonra bir dilim güllaç en iyi tatlı seçimidir. Yağ içeriği düşük, hazmı kolay, besin kalitesi olarak yüksek bir besindir. Bir dilim güllaç yediğinizde; 1 dilim ekmek, bir çay bardağı süt, bir meyve tüketmiş olursunuz. Ceviz içerdiği için iki tatlı kaşığı yağ içerdiğini de hatırlatmak gerekiyor. İftar sofrasının vazgeçilmez meyvesidir hurma. İftarların hurma ile açılması bir tesadüf değil, çok mantıklı bir beslenme alışkanlığıdır. Hurmadaki doğal şeker düşük kan şekerinin doğal yolla yükselmesi için uygun bir başlangıçtır. Hurma, bedeni ve zihni geliştirir, boğaz ağrıları, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı hastalıklarına iyi gelir. Düzenli olarak yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıklarından korur. Ancak günde 3-4 kuru hurmayı aşmamaya özen gösterin.
DİYETİSYENLERDEN ÖNERİLER
Ramazanda doğru beslenmeyle ilgili diyetisyenler şu önerilerde bulunuyor:
- Oruç açıldıktan sonraki beslenme, üç ya da tercihen dört öğüne dağıtılmalı. Hafif bir iftar açılışı, iftar, gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalı. Yemek sırasında kesinlikle acele edilmemeli, gıdalar iyice çiğnenmeli.
- Günde üç kere alınacak ilaçlar; iftar, gece ve sahur şeklinde alınmalı. Ana öğün, yatmadan yaklaşık 2 saat önce yenmeli.
- Ramazan ayında yağlı yiyecek tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini arttırır. Lifli gıdalar özellikle gece ve sahurda tüketilmeli.
- Uyku bölünecek endişesiyle sahur atlanmamalı ya da sadece su içip yatılmamalı. Bu durum, enerji yetersizliği, konsantrasyon kaybı, uyuklama, verim düşmesi hatta kazalara neden olabilir.
- Tatlı olarak kan şekerini fazla yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmeli.
- İftarda yeterli sıvı tüketilmeli. Gün boyu yaşanan magnezyum ve potasyum eksikliği için çay içilebilir.
- Reflü sorunu olanlar, özellikle yağlı hamur işi gıdalardan ve mideyi fazla doldurmaktan kaçınmalı.
- İftarda hazmı kolay gıdalar tercih edilmeli. Kabızlık sorunu olanlar çorbalarına kepek unu ilave edebilir. Kabızlığı önlemek için ara vakitte günde üç-dört adet kuru kayısı, incir, erik yenmeli komposto şeklinde alınmalı.
- Yağlı, karbonhidratlı gıdalar yerine et, peynir, yumurta gibi proteinli gıdalara ağırlık verilmeli.
- Gün içinde susuzluğa, sıvı kaybına neden olmamak için fazla tuzlu ya da ağır tatlı gıdalar kesinlikle alınmamalı.
- Reflü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan sonra yarım saatten önce yatmamalı.