Havanın ısınması herkesi farklı şekillerde etkileyebiliyor. Fakat pek çok kişinin şikayetçi olduğu konuların başında aşırı terleme geliyor. Günlük yaşamın yanı sıra psikolojiyi de olumsuz yönde etkileyen bu sorunu çözmek için kullanılan bir yöntem de botoks uygulaması… Vücudumuz ısımızı dengelemek için terler. Fakat ter bezlerinin aşırı çalışması çoğu kişiyi olumsuz yönde etkiler. Terleme günlük hayatınızı etkileyecek derecede arttığında da standart yöntemler bu sorunu çözmede yetersiz kalır. İşte bu noktada bir seçenek de botoks uygulaması yaptırmaktır. Bu yönteme dair tüm merak ettiklerimizi dermatoloji uzmanları Dr. Buğçe Topukçu ve Dr. Ercan Erel’e sorduk… 43

Aşırı terlemenin SEBEBi nedir?

Bazı hastalıkların belirtileri arasında da yer alan aşırı terlemenin altında çoğu zaman bir hastalık yatmaz. Ter bezlerinin aşırı çalışması, beraberinde bu sonucu getirir. Aşırı terleme en sık koltukaltı, avuç içi, ayak tabanı ve yüzde alın bölgesinde görülür. Stres ve utanma gibi psikolojik durumlarda daha fazla ortaya çıkabilir ve kişi için rahatsızlık verici bir durumdur. Aşırı terleme tedavisinde son yıllarda uygulanan en etkili tedavi yöntemi botokstur.

Uygulama nasıl yapılır?

Botoksu uygulamadan önce mutlaka, aşırı terlemeden şikayetçi olduğunuz bölgeye nişasta-iyot testi yapılmalıdır. Koltuk altına yüzeysel uygulamalar yapılırken, avuç içi ve ayak tabanında derinin kalın olmasından dolayı derin enjeksiyonlar, yüz bölgesinde ise deri altına küçük enjeksiyonlar uygulanır. Botoks, ter bezlerine giden sinirlerin kimyasal uyarılarını geçici bloke eder. 45

Hangi bölgelere uygulanabilir?

Terleme tedavisinde botoks en sık koltukaltı bölgesine uygulanır. Avuç içi ve ayak tabanı bölgesindeki terleme probleminde oldukça etkilidir. Yüz terlemelerinde ise mezoterapi yöntemi şeklinde botoks uygulamaları yapılmaktadır.

Etkisi ne kadar sürer?

Terleme tedavisinde uygulanan botoksun etkisi ortalama 201 gün, yani 6-7 aydır. Tekrarlayan tedavilerle etki süresi uzar.