İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman ERK

En çok kullanılan katkı maddesidir

Tahıllar dışında pek çok yiyecek ve içecekte, hazır besinlerde glüten bulunur. Ayrıca ilaçların içinde, güzellik ve banyo malzemelerinde de bulunan bir toksik proteindir… Sindirim sistemimiz fazla miktarda glüteni sindirmeye uygun değildir. İşlenmiş ve ambalajlı besinler büyük olasılıkla glüten içerir. Ekmekler, makarna, çörek, gevrek, pasta, pizza, işlenmiş et (sosis, salam, sucuk), bira, alkollü içecekler, soslar, çorbalar, turşular, sirke, bulgur, irmik, kuskus, müsli gibi besinler glüten yönünden zengindir. katki-maddesi

Glütenin neden olduğu en önemli hastalık çölyak

Glütenin neden olduğu en önemli hastalık çölyaktır. İnce bağırsak mukoza hücrelerine toksik etki yapar; vücudun bağışıklık sistemi harekete geçer ve ince bağırsaklardaki besin, vitamin ve minerallerin emilimini sağlayan parmaksı çıkıntılar ortadan kalkar. Villusların ortadan kalkmasıyla besinler, vitamin ve mineraller emilemez; kronik ishal, zayıflama, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği ortaya çıkar. Çölyak hastalığı, otoimmün ve genetik bir hastalıktır. Bağırsak tutulumunun yaygınlığı şikayetleri belirler.

Kesin tedavisi yok ama çözüm yolu var

Çölyak hastalığı çözümü olan bir hastalıktır. Çözüm glüten içeren her türlü tahıllı, yiyecekler, kozmetik ürünleri ve ilaçlardan uzak durmaktır. Glüten her türlü yiyecekte olduğu için etiketler dikkatle okunmalıdır.