Ankara'da 2009 yılında 3,5 buçuk kilo olarak dünyaya gelen ve 14 senede 152 kiloya ulaşan Hasan Gültekin kilo fazlalığı nedeniyle annesi Emine Gültekin tarafından Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi'ne götürüldü. Doktorların muayenesinden sonra takip amaçlı hastaneye yatırılan Gültekin'in yapılacak tetkiklerden sonra tedavisine başlanacak.
"KIZDIĞIMDA BENDEN GİZLİ YERDİ"
Emine Gültekin, "Bebeklikten bu yana hep kilolu. Aslında bebekken 'onu yesin, bunu yesin' diye peşinden koşan bir anne değildim. Her şeyi yiyen bir bebekti. Büyüdüğünde de bunun önüne geçemedik. Yemek yiyordu daha sonra da sofradan kalkıp tekrar ekmek arası yapıp bir de onu yerdi. Kızdığımda da benden gizli yerdi. Son 3 yılda ise daha fazla kilo aldı. Önüne geçemedik. Son yıllarda hareketleri yavaşladı, hiçbir şey yapmak istemiyordu. Nefes darlığı vardı, yürürken kalbi çarpıyordu. Bu şikayetlerimizden dolayı biz de Etlik Şehir Hastanesi'ne başvurduk. Bu problemden dolayı ilk defa yatış yapıyoruz" dedi.
"ARTIK KİLO VERMEK İSTİYORUM"
Hasan Gültekin ise "Uyanınca hemen karnımı doyuruyorum. Dışarıda her türlü yemek yemeyi seviyorum. Evde de ne olursa yiyorum. Günde 2 paket çikolata tüketiyorum. Ayrıca döner, hamburger, pizza gibi şeyleri yemeyi de çok seviyorum. Ama artık kilo vermek istiyorum. Futbol maçları yapmak istiyorum" diye konuştu.
"HER 10 ÇOCUKTAN BİRİ OBEZ"
Hasan Gültekin'in doktoru Prof. Dr. Şenay Savaş Erdeve de "Onun yaşam şeklinde birtakım değişiklikler yapmamız gerekiyor. Beslenme planı, fiziksel aktiviteyle ilgili bir planlama yapacağız ve kilosunu kendi yaşına uygun şekilde olan ideal ağırlığa göre indirmeye çalışacağız. Bu gibi hastalara baktığımızda tek başına yeme içme etkili değil. Obezite tüm toplumumuz için önemli bir halk sağlığı sorunu. Obezitenin de ne kadar sıklıkla olduğuna baktığımızda ülkemizde her 10 çocuğun biri obez ve her 10 çocuğun 3'ü kilolu grupta. Yani tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu büyük bir problem halinde. Bundan dolayı 4 Mart Obezite ile Mücadele Günü de bizim için çok önemli. Aslında çocuklarımızda ve ailelerimizde çok erken dönemde beslenme alışkanlıklarının kazandırılması gerekiyor. Yine fiziksel aktivitenin de mutlaka artırılması gerekiyor. Çocuklarımıza baktığımızda örneğin kahvaltı öğününü tüketilmeden evden ayrılınmaması, çok fazla şekerli gıdaların tüketilmemesi, sebze tüketimine ağırlık verilmesi çok önemli faktörler" ifadelerini kullandı.