Ke­nan Ev­ren, 12 Ey­lül Da­va­sı­’n­da sa­vun­ma yap­tı: Mah­ke­me­niz bi­zi yar­gı­la­ya­maz İh­ti­lal yap­mak suç de­ğil. Bu­gün ol­sa ay­nı şe­kil­de ih­ti­lal ya­par­dık. Piş­man de­ği­lim...

12 Ey­lül 1980 dar­be­si­ne iliş­kin dö­ne­min Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı 95 ya­şın­da­ki Ke­nan Ev­ren ile Ha­va Kuv­vet­le­ri Ko­mu­ta­nı 87 ya­şın­da­ki Tah­sin Şa­hin­ka­ya­’nın yar­gı­lan­ma­sı­na dün de­vam edil­di. Ev­ren ve Şa­hin­ka­ya, has­ta­ne oda­la­rın­dan te­le­kon­fe­rans sis­te­miy­le mah­ke­me sa­lo­nu­na bağ­lan­dı. An­ka­ra 12. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si­’n­de ilk ola­rak İs­tan­bul GA­TA­’da te­da­vi gö­ren Tahsin Şa­hin­ka­ya­’nın ifa­de­si alın­dı.

“Bi­zi ta­rih yar­gı­la­r”

Ön­ce­den ha­zır­la­dı­ğı ya­zı­lı bir me­tni oku­yan Şa­hin­ka­ya, “Ku­ru­cu ik­ti­dar­day­dım. Ana­ya­sa ile hük­me bağ­lan­mış ta­sar­ruf­lar suç ko­nu­su ola­maz. Yar­gı­nın bi­zi yar­gı­la­ma yet­ki­si yok. MGK üye­si ola­rak ba­na sa­nık sı­fa­tı vu­rul­ma­sı müm­kün de­ğil­dir. O gün en doğ­ru ola­nı yap­tık. 12 Ey­lül ta­ri­hi olay­dır. Bi­zi ta­rih yar­gı­la­r” de­di. Şa­hin­ka­ya, so­ru­lan hiç­bir so­ru­ya ce­vap ver­me­di. Şa­hin­ka­ya­’ya du­ruş­ma­da ra­hat­sız­la­şın­ca ilaç ve­ril­di.


“İş­ken­ce­” iti­ra­zı

Ar­dın­dan da emek­li Or­ge­ne­ral Ke­nan Ev­re­n’­in ifa­de­si­nin alın­ma­sı­na geçildi. Ev­re­n’­in avu­ka­tı sa­nık­la­rın sa­de­ce dar­be su­çun­dan sor­gu­la­na­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Mah­ke­me Baş­ka­nı da sa­nık­la­ra sis­te­ma­tik iş­ken­ce­nin so­rul­ma­ya­ca­ğı­nı be­lirt­ti. Avu­ka­tıy­la bir­lik­te sa­vun­ma­sı­nı ya­pan Ge­nel­kur­may es­ki Baş­ka­nı Ke­nan Ev­ren, şun­la­rı söy­le­di.
*  Ben ku­ru­cu ik­ti­dar olan MGK’­nın baş­ka­nıy­dım. 12 Ey­lül ko­mu­ta zin­ci­ri için­de ya­pıl­dı. Ya­pı­lış ne­de­ni Türk mil­le­ti­ne bil­di­ri ile açık­lan­dı. Ben cum­hur­baş­ka­nı­yım. 12 Ey­lü­l’­ün he­sa­bı­nı mil­le­te ver­dim.
*  Mah­ke­me­niz bi­zi yar­gı­la­ya­maz. Biz ku­ru­cu ik­ti­da­rı­nız. İh­ti­la­le te­şeb­büs et­me­dik, yap­tık. İh­ti­lal yap­ma­yı suç sa­yan bir ka­nun yok.
*  De­mok­ra­si­nin ol­du­ğu yer­de ih­ti­lal ol­maz. Si­ya­si­ler be­ce­rik­siz­lik­le­ri­ni as­ke­re fa­tu­ra ede­mez. Bu­gün ol­sa ay­nı şe­kil­de ih­ti­lal ya­par­dık. Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri ik­ti­dar ol­ma­nın me­rak­lı­sı de­ğil­dir.
*  Mah­ke­me­ni­zin so­ru­la­rı­na ya­nıt ver­me­ye­ce­ğim. Ül­ke o gün­kü olay­la­ra la­yık de­ğil­di, ge­re­ke­ni yap­tık. Be­ni an­cak ta­rih yar­gı­lar. Gö­re­vim mah­ke­me­ye yar­dım­cı ol­mak­tı, sa­nık de­ği­lim. Yap­tık­la­rı­mız suç de­ğil­di, piş­man de­ği­lim. Ada­let­li ol­sun di­ye bir sağ­dan bir sol­dan as­tık de­me­dim. Ada­let­li ka­rar ve­ril­me­si­ni kast et­tim.
*  Bay­rak ha­re­kat pla­nı­nı kim ha­zır­la­dı bil­mi­yo­rum. Hay­dar Sal­tuk be­nim yeri­me bu ta­li­ma­tı ver­di. Dar­be Pla­nı­nı 1. Or­du Ko­mu­ta­nı Nec­det Üruğ ha­zır­la­dı. Ha­re­kat pla­nın­da kuv­vet ko­mu­tan­la­rı­nın biri da­hi yok.
*  Dar­be­den bir yıl ön­ce Cum­hur­baş­ka­nı Fah­ri Ko­ru­tür­k’­e yaz­dı­ğım uya­rı mek­tu­bu da “muh­tı­ra­”dır.

Asu­man ARAN­CA