Celal Kara kimdir? Zekeriya Öz kimdir?

Üç bakanın oğlunun da bulunduğu yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu, savcı Celal Kara'nın yürüttüğü öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bu sabah 'yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla' ilgili yürütülen soruşturma kapsamında çeşitle adreslere operasyonlar başlatıldı. Şu ana kadar 20'den fazla kişinin gözaltına alındığı operasyon 3 ayrı soruşturmayı içeriyor.

Türkiye'yi sarsan yolsuzluk operasyonunun başında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz bulunuyor.

Türkiye sabah saatlerinde Cumhuriyet tarihinin en büyük polis operasyonlarından birini yaşadı. Aralarında İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlunun da bulunduğu toplam 3 bakanın oğlu ile birlikte 22 önemli isim gözaltına alındı.

OPERASYONU ZEKERİYA ÖZ YÖNETİYOR

TOKİ ve devlet ihalelerinde yolsuzlukla ilgili yapılan operasyon Türkiye'nin bir numaralı gündemi haline gelirken, operasyonun başındaki ismin efsane savcı Zekeriya Öz olduğu ortaya çıktı. Soruşturma, eski Ergenekon savcısı, şu anki İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz ile ona bağlı olarak görev yapan savcı Celal Kara tarafından yürütülüyor.

ERGENEKON DAVASI'NDAN ALINMIŞTI

Zekeriya Öz, kamuoyunda Ergenekon Davası'nın efsane savcısı olarak biliniyor. Öz, Ergenekon Davası henüz tamamlanmadan Adalet Bakanlığı'na bağlı HSYK tarafından bu davadan alınmış ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne getirilmişti. Bu karar, Savcı Öz'ün görevden alındığı yorumlarına neden olmuştu. Ayrıca Şike soruşturmasını da ilk başlatan Savcı Öz'ün olduğu biliniyordu. Öz, 8 ay süren soruşturmanın ardından dosyayı Mehmet Berk'e bırakmıştı.

ZEKERİYA ÖZ KİMDİR?

Zekeriya Öz 1968 yılında . Orta ve lise öğretimini Bursa'da tamamladı. Babası Bursa'da esnaflık yapan Öz, 1986 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1991 yılında mezun oldu. 1997'ye kadar Bursa Barosuna kayıtlı olarak avukatlık yaptı. 1997 yılında Hakim ve Savcılar Sınavını kazandıktan sonra Bursa Barosundaki kaydını sildirip savcı oldu.

1999 yılının Ağustos ayında kısa dönem askerlik hizmetine başladı. Askerliğe 114,5 kilo olarak başlayan savcı görevinin 12. gününde çeşitli sağlık nedenleriyle sağlık kurulunun karşısına çıktı. Kendisine 3 ay süreyle hava değişimi verilmiş ve verilen sürede istenen kilolara inememiştir. Bunun üzerine 2 kez daha üçer aylık hava değişimi verilmiş ve durumunda bir değişiklik olmaması nedeniyle Mayıs 2000'de eksojen obezite tanısıyla askerliğe elverişsizdir raporu verilmiştir.

İlk görev yeri Çine'ye 26 Eylul 1995 tarihli ve 22416 sayili Resmi Gazete'de yazili kararla atanan Öz, Çine'den sonra Mutki'ye 2 Temmuz 1998 tarihli ve 23390 sayılı Resmî Gazete de yazılı kararla gönderildi.

Mutki'de iki yıl görev yaptıktan sonra Balıkesir, Bigadiç'e atandı.

2004 yılında İstanbul, Ümraniye'ye atandı ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı oldu. El Kaide üyesi El Sakka hakkında müebbet hapis istemiyle dava açtı. İstanbul'daki İngiliz Başkonsolosluğu ve sinagoglar ve HSBC'ye, bombalı saldırı düzenleyen El Kaide militanları Azad Ekinci ve Abdülkadir Karakuş'un Suriye'ye Sakka'nın yanına gittiğini tespit etti.
12 Haziran 2007 Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombasının bulunması ile başlayan Ergenekon soruşturmasını yöneten savcılardan biridir.

HSYK, adli yargı kararnamesiyle Ergenekon davasına bakan özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü,özel yetkilerini alarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atadı. Özel Yetkili başsavcı vekilliğine ise Ergenekon, Askeri Casusluk ve Fuhuş Çetesi soruşturmalarını yürüten Fikret Seçen atandı.

Anahtar kelimeler: savcı Celal Kara kimdir? Savcı Celal Kara, Zekeriya Öz kimdir?, Zekeriya Öz