Mustafa Kemal BÜYÜKKAYA / sozcu.com.tr - twitter: @mkbuyukkaya
Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından önce İçişleri Bakanı Muammer Güler, ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bakanlıktan istifa etmişti.

Bu iki istifanın ardından operasyonun üst düzey isimleri arasında yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hem bakanlıktan hem de milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı.

Erdoğan Bayraktar'ın, "Başbakan da istifa etmeli" açıklamasının ardından yaptığı istifa açıklaması sosyal medyada günün konusu oldu.

OPERASYONDA İKİNCİ DALGA BAŞLADI - TIKLAYIN

DİĞER İSİMLER DE MİLLETVEKİLLİĞİNDEN İSTİFA ETMELİ
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun önünün açılabilmesi için İçişleri Bakanı Muammar Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da milletvekilliğinden istifa etmesi gerektiği vurgulandı.

Üç bakanın haricinde soruşturmada adı geçen ancak herhangi bir görevinden istifa etmeyen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da görevlerinden istifa etmesi gerektiğinin vurgulandığı bir çok tweette, Egemen Bağış'ın soruşturmanın selameti açısından istifa açıklaması yapması gerektiği dile getirildi.

BAŞBAKAN DA İSTİFA ETSİN!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, "Başbakan da istifa etmeli" çağrısı sosyal medyada deprem etkisi yarattı. Bayraktar'ın açıklamasının çok doğru bir açıklama olduğunu vurgulayan kullanıcılar, Başbakan Erdoğan'ı da istifaya davet etti. Sosyal medya kullanıcıları da, Erdoğan Bayraktar gibi o imzaları kim attıysa tamamı istifa etmeli çağrıları yapıldı.

İŞTE ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN İSTİFA AÇIKLAMASI - TIKLAYIN

BAKANLIK-MİLLETVEKİLİ FARKI
Hükümetin bir bakanının görevinden istifa etmesi soruşturma kapsamında herhangi bir etkiye sahip değil. Bakanlar ile milletvekilleri arasında herhangi bir dokunulmazlık farkı yok. Ancak bir bakan hem bakanlıktan hem de milletvekilliğinden istifa ettiği takdirde tüm dokunulmazlıkları kalkıyor ve hakkında soruşturma/fezleke hazırlanabiliyor.
Hazırlanan fezlekelerin kabul edilip edilmemesi kararı Meclis'te çoğunluğa sahip olan AKP'ye ait. AKP, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında hazırlanan fezlekeyi kabul ederse soruşturma bu iki eski bakan için devam edebilir. Ancak kabul edilmezse bu bakanlar şu anda milletvekili oldukları için herhangi bir işlem yapılamaz.