İsveç'in başkenti Stockholm'de Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yapılan açıklamada, Kailash Satyarthi ile Malala Yousafzai'nin, "çocukların ve gençlerin üzerindeki baskıları karşı savaştıkları ve çocukların eğitim hakkı için verdikleri mücadeleler için" 2014 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldükleri belirtildi.

EN YÜKSEK ADAY SAYISINA ULAŞILDI

Bu yıl Nobel Barış Ödülü'ne toplam 278 kişi ve kurumun aday gösterildiği bildirildi. Bu, şimdiye kadar ulaşılan en yüksek aday sayısı.

Bu yıl aralarında Rusya Devlet Başkanı vladimir Putin'den Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a tartışmalı birçok ismin geçtiği 2014 Nobel Barış Ödülü'nün sahipleri çocuk hakları aktivistleri Kailash Satyarthi ile Malala Yusufzay oldu.

Nobel Barış Ödülü geçen yıl başkanlığını Türk Büyükelçi Ahmet Üzümcü'nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne verilmişti.

PAPA KAZANAMADI

Her iki isim de sürpriz oldu denilebilir. Zira Nobel Barış Ödülü için bu yıl en güçlü aday olarak Papa 1. Francesco gösteriliyordu.

Diğer güçlü adaylar arasında ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'in sırlarını ifşa eden Edward Snowden, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tecavüz kurbanları için çalışan Doktor Denis Mukwege, barış ve insan hakları çalışmaları yapan ABD’deki Albert Einstein Enstitütüsü'nün kurucusu Gene Sharp da bulunuyordu.

MALALA YOUSAFZAI KİMDİR?

Pakistanlı 17 yaşındaki çocuk aktivist Malala Yousafzai, kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadele dolayısıyla 2011 yılında Pakistan hükümetince verilen "ulusal barış ödülüne" layık görülmüştü.

Pakistan'ın kuzeyinde, Taliban'ın güçlü olduğu Svat Vadisi'nde yaşayan Malala Yousafzai eğitim ve kadın hakları konulardaki aktivistliğiyle tanındı ve kızların okuması için yürüttüğü kampanyalar nedeniyle ülkesinde ve tüm dünyada sembol isim haline geldi.

KAILASH SATYARTHI KİMDİR?

Hindistan’da çocuk haklarını savunan bir eğitmen olan Kailash Satyarthi ise, 90’lardan beri çocuk işçiliğinin bitirilmesi ve çocukların eğitim alabilmesi için çalışmalar yapan bir aktivist. Nobel'in diğer sahibi olan Satyarthi, bugüne kadar 80 binden fazla çocuğun özgürlüğe kavuşmasını sağladı.