krayna krizi nedeni ile Avrupa Birliği’nin bugün uygulamaya koyduğu Rusya’nın enerji, savunma ve bankacılık sektörünü hedef alan yeni yaptırım paketine ABD de destek veriyor. Washington, Rus bankacılık sektörü, savunma ve petrol şirketlerini kapsayacak yeni yaptırım paketini bugün açıklayacak.

BD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, yeni yaptırımlar çerçevesinde alınan tedbirlerin Rusya’nın ‘siyasi yalnızlığını’ ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yakın çevresinin ekonomik alanlarda maruz kaldığı ekonomik bedelleri artıracağını söyledi.

Minsk’te sağlanan anlaşma çerçevesinde mantıksız koşullar ileri sürmeden Ukrayna krizine gerçek bir çözüm bulunması için Putin’i uluslar arası toplumla işbirliği yapmaya çağıran Obama, “Rusya taahhütlerini yerine getirirse yaptırımlar iptal edilebilir. Uluslar arası hukuku ihlal ederek saldırgan eylemleri sürdürürse maruz kaldığı bedeller artmaya devam edecek…” uyarısında bulundu.

ABD, Temmuz ayında aldığı yaptırım kararı ile VTB Bank, Gazprombank, Bank of Moscow, VEB ve Rusya Tarım Bankası’nı listeye almıştı. Washington yeni pakete Rusya’nın en büyük devlet bankası Sberbank’ı da dahil edecek.

ABD’nin hedefinde Rusya’nın Sibirya ve Arktik bölgesinde petrol yatırımları yapan Exxon Mobil ve BP’nin çalışmalarını sınırlandırma var. Washington, Rus silah şirketlerinin ABD ile işbirliklerini yasaklamayı ve kapsamı genişletmeyi planlıyor.

KALAŞNİKOV VE ROSNEFT LİSTENİN BAŞINDA

AB ise yeni yaptırım listesini açıkladı. Rus silah şirketi Kalaşnikov ve Rusya’nın dev petrol şirketleri Rosneft, Transneft ve Gazprom Neft yaptırım listesine girdi. AB resmi gazetesinde yayınlanan karar çerçevesinde Rus işadamları ve milletvekillerinden oluşan 24 kişi daha kara listeye alındı. AB girişleri yasaklanırken, mal varlıkları da donduruldu. Avrupalı şirketlerin Arktik bölgesi ve derin denizlerde petrol çıkarımına teknik destek vermeleri yasaklanırken, kaya gazı alanında işbirliği çalışmaları da sonlandırıldı.