Rus yazar ve siyasi yorumcu Alexander Baunov, New York Times'a verdiği röportajında Putin'in hedefinin Ukrayna içinde bir otonom bölge oluşturmak olduğunu ve böylece ülkenin Rusya'ya bağlanması ve Kremlin'e danışmadan Batı ile ilişkiye girmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Baunov'a göre otonom bölge Ukrayna'nın bütününü siyasi, askeri ekonomik şekilde etkileyecek tarzda oluşturulacak.

Ukrayna ve Rus yanlısı ayrılıkçılar arasındaki ateşkes ile, şimdilik iki taraf da çatışmayı bıraktı ancak krizi sona erdirmek için yapılacak siyasi anlaşma hala ufukta görünmüyor.

Ukrayna'da kısa süre sonra gerçekleşecek parlamento seçimi ve giderek artan tansiyon Kiev'in çatışmaların tekrar başlamaması için taviz vermemesinin daha olası olduğunu belirtiyor.

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun en güvendiği danışmanlarından biri olan Yuri V. Lutsenko, Pazar günü yaptığı yazılı açıklamada, doğuda özel bir özerk bölge oluşturma fikrinin Ukrayna organizmasından kanserli bir tümör yaratmakla eşdeğer olduğunu söyledi. Lutsenko, "Bizim yaşam standardımız Kremlin tarafından aklı çelinmiş Donbass bölgesindeki vatandaşlarımız için bile cazip hale geldiğinde Avrupalı üniter Ukrayna kapılarını herkese açacak" dedi.

Bununla beraber Putin cephesinde orta ve uzun vadede düşünülecek çok fazla şey var: Ukrayna ekonomisinin sorunları, işgal çağrıları, Avrupa'nın yarattığı tereddütler, hırpalanmış ordu ve milisler ile kışın yaklaşmakta olduğu gerçeği gibi.

Putin'in amacı Ukrayna'nın güneydoğusundaki ayrılıkçı bölgede ihtilafı kangren haline getirmek ya da geçtiğimiz Mart ayında ilhak edilen Kırım ile bir kara köprüsü oluşturmak olabilir. İkinci seçenek ise savaşı yoğunlaştırmak anlamına gelecektir.

Her durumda tüm işaretler, Putin'in iradesi uyarınca Rusya ve Batı arasında uzun bir mücadele olacağını göstermekte.