AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle, Brüksel'de yapılan ve AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı "Karma Parlamento Komisyonu" toplantısında konuştu.

AVRUPA DEĞERLERİNE BAĞLILIK KONUSU ŞÜPHELİ
Füle, "İtiraf etmeliyim ki son üç ayda yaşananlar Türkiye 'nin Avrupa değerlerine ve standartlarına bağlılığı konusunda şüphelere neden oldu" dedi.

CİDDİ ENDİŞE VE HAYAL KIRIKLIĞI
Stefan Füle, 2013’ün sonunda Türkiye ile yeni bir faslı müzakereye açtıklarını ve Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahati için diyalog başlatıldığını hatırlattı.

Ticari ilişkiler, enerji işbirliği, dış politikada stratejik diyalog konularında yapılanları anlatan Füle, aynı anda katılım müzakerelerinde‘endişe ve hayal kırıklığına sebep olan’ gelişmelere şahit olduklarını söyledi. Füle, HSYK ile ilgili önemli yetkilerin Adalet Bakanlığı’na devredilmesini, daha önce AB ile istişare edilerek yapılan reformdan geri adım atılması olarak değerlendirdi. Stefan Füle, “Bu değişiklikler, Türkiye’de yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı ile kuvvetler ayrılığıyla ilgili ciddi endişeler uyandırıyor.” dedi.

YOLSUZLUK SORUŞTURMALARI TEHLİKEYE GİRDİ
Çok sayıda polis, hakim ve savcıların yerlerinin değiştirilmesini de eleştiren Füle, yolsuzluk iddialarının uygun şekilde soruşturulmasının tehlikeye düştüğünü dile getirdi. Füle, usulsüzlük iddialarının şeffaf ve tarafsız şekilde ele alınmasının sağlanması için gerekenin yapılmak zorunda olduğuna dikkat çekti.

İNTERNET YASAKLARI ENDİŞELERİ HAKLI ÇIKARDI
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na keyfi yetkiler veren yeni internet yasasını doğru karşılamadığını belirten Füle, bundan etkilenecek tarafların haklarını aramalarının da garanti altına alınmadığını ifade etti. Füle, bazı sosyal medya sitelerinin yasaklanmasının da endişelerin halkı olduğunu gösterdiğini vurguladı. Bu konudaki gelişmeleri izleyeceklerini belirten Füle, sonbaharda çıkacak İlerleme Raporu’na ilgili uyarıları ekleyeceklerini söyledi.

HAKLAR KONUSU, AB İLE İSTİŞARE EDİLMELİ
Stefan Füle, HSYK'nın yapısında değişiklikler ve internet erişimiyle ilgili düzenlemeleri içeren yasaya dikkat çekti. Müzakere süreci devam ederken Türkiye ile işbirliği tarzının değiştirilmesini teklif eden Stefan Füle, özellikle temel haklar ve ifade özgürlüğü ilgili yasalar çıkarılırken ve bunlar uygulanırken AB ile daha yakın istişare içinde olunmasını istedi. Füle, bu şekilde stratejik ilişkilere zarar veren anlaşmazlıklar ve yanlış anlamaların engellenebileceğini dile getirdi.

Füle, “AB Komisyonu her zaman Türkiye’nin AB’ye entegrasyon sürecinin güçlü bir destekçisi oldu. Gerçek dostlardan beklenen gerçekleri söylemesidir. Bu şekilde süreç ilerleyecektir.” dedi.