sozcu.com.tr/DIŞ HABERLER

Washington Post'un haberine göre, Irak Şam İslam Devleti terör örgütü (IŞİD), kafası kesilerek infaz edilen ABD'li gazeteci James Foley'e CIA'in kullandığı yöntemlerle işkence uyguladı.

James Foley, IŞİD tarafından Suriye'de iki yıldır esir tutuluyordu. Geçen hafta örgütün internette yayınladığı bir videoda, İngiliz aksanıyla konuşan bir militan tarafından kafası kesilerek idam edildiği görülen Foley'nin görüntüleri büyük yankı uyandırmıştı.

IŞİD, ABD’li gazetecinin başını kesti

Huffington Post'un da maşetine taşıdığı habere göre Foley ve esir tutulan 3 kişi, defalarca 'waterboarding' olarak bilinen işkence tekniğine maruz kaldı.

'Waterboarding' tekniği aynı zamanda 'su tahtası' olarak da biliniyor ve işkence edilecek kişinin eğilimli bir tahta üzerine başı aşağı gelecek şekilde yatırılması ile başlıyor. Kurban elleri ve ayakları ayrı ayrı bağlanarak kuşbakışı görünümü "x" şeklini alıyor. Daha sonra kurbanın yüzüne bir bez sarılıyor. Ardından 1-1.5 metre yükseklikten kişinin yüzüne tazyikli su dökülüyor ve işkence mağduru şahıs bu sayede boğuluyormuş hissine kapılıyor.

Amerika tarafından bir 'sorgulama' metodu olarak kullanılan Waterboarding tekniği, 2009 yılında ABD'de yasaklandı.

Washington Post ise bu bilgileri, esaret sürecinde Foley'e yakın olan bir kaynaktan aldığının altını çiziyor.

Yıllardır CIA tarafından bir 'sorgulama yöntemi' olarak kullanılan waterboarding tekbiğinin, IŞİD tarafından uygulandığı iddiaları üzerine bir 'işkence yöntemi' olarak adlandırılması ise dikkat çekti.