İkili arasında yaşanan hararetli tartışma sırasında Klitschko Dışişleri Bakanına protestolar sırasında polis tarafından şiddet görenlerin fotoğraflarını gösterdi.

Konferansa katılan Klitschko, panelde yaptığı konuşmada, Ukrayna'daki mevcut yönetimi ülkenin Avrupa Birliği entegrasyonunu bloke etmekle suçlarken, gösterilerde tutuklananların serbest bırakılması ve erken seçim taleplerini yineledi.

Klitscho ile aynı panelde konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Leonid Kozhara ise Maidan'da toplanan barışçıl göstericilere saygı duyduğunu, polise ve devlet binalarına saldıran "militanlara" ve "teröristlere" ise tepki gösterdiklerini söyledi.

'NAZİ KIYAFETLERİ GİYENLERE Mİ DESTEK OLUYORSUNUZ?'

Bakan Kozhara'nın, muhalefet liderlerini sorumluluk üstlenmeye davet edip, "Nazilerle aynı renk ve desende kıyafet giyenlere mi destek oluyorsunuz? Polise molotof kokteyli atan aşırılık yanlılarıyla beraber misiniz?" diye sorması, muhalefet liderlerinden Vitali Klitschko'nun tepkisine yol açtı.

Söz alarak "Bu söyledikleriniz doğru değil" diyen Klitschko, ayağa kalkarak yardımcılarından aldığı ve protestolar ve müdahalelerde çekilen fotoğraflardan oluşan albümü, Bakan Kozhara ve diğer panelistlere verdi.

Klitschko, gösterilerin Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in AB ile Ortaklık Anlaşması'nı imzalamama kararı sonrasında başladığını belirterek, "İnsanlar sokağa çıkarak 'biz Avrupa entegrasyonunu istiyoruz' dedi. 'Avrupa reformlarını istiyoruz' dedi. Cumhurbaşkanı ise sürpriz bir kararla bunu imzalamaktan vazgeçti" dedi. Ukraynalılara bu karar konusunda hiçbir açıklama yapılmadığını söyleyen Klitschko, "Kimse gelip onları dinlemedi. Onlara bir teklifte bulunmadı. Ukraynalılar 'artık yeter' dedi. Yolsuzluklara karşı, bu sisteme karşı 'artık yeter' dedi. Şu anda insanlar gelecek görmüyor" diye konuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Leonid Kozhara ise yönetimin Avrupa karşıtı bir yönetim olmadığını, ancak Rusya ile önemli bağlarını da gözetmek zorunda olduklarını kaydetti.

AB'nin de Ukrayna'nın da Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaya hazır durumda olmadığını savunan Kozhara, "Düşünebiliyor musunuz? Eğer anlaşma geçen kasım ayında imzalanmış olsaydı, bugün ne ile karşı karşıya olacaktık? Çökmekte olan bir ekonomiye sahip olacaktık" ifadelerini kullandı.

Kozhara, Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı işbirliği teklifinin ülke için çok önemli olduğunu, 15 milyar dolarlık mali kaynağın yanı sıra, yeni doğalgaz fiyatındaki indirimle, her ay 400 milyon doların üzerinde tasarruf yaptıklarını sözlerine ekledi.

YANUKOVİÇ'İN YOLU ŞİDDET VE TERÖR YOLU

Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in, göreve geldiğinde AB ile Ortaklık Anlaşması'na imza atmaya, ülkenin AB ile entegrasyonunu imkan tanıma sözü verdiğini belirten Klitschko, "Ancak ardından sürpriz bir şekilde bundan caydı. Şimdi Cumhurbaşkanı, bizim izleyecek kendi yolumuz var diyor. Ancak yaşanan son olaylar gösteriyor ki, seçtiği yol şiddet ve terör yolu" diye konuştu.

Ukraynalıların iki aydır dondurucu soğuğa rağmen Kiev'de Maidan'da toplandıklarını ve siyasi değişim talep ettiklerini, polis müdahalesine rağmen ayrılmadıklarını kaydeden Klitschko, "Yanukoviç üzerinde baskı giderek artıyor. Siyasi rejim giderek daha istikrarsız hale geliyor" ifadelerini kullandı.

Çok geçmeden adım atılması gerektiğini kaydeden Klitschko, "Biz Avrupa'nın en büyük ülkelerinden Ukrayna'yı modern ve istikrarlı bir ülke olarak görmek istiyoruz. İstikrarlı bir ekonomiye ve istikrarlı bir siyasete sahip görmek istiyoruz. Tansiyonun düşmesini, krizin çözülmesini istiyoruz. Ukrayna'daki kriz, tüm bölgede krizlere yol açabilir, bunu engellemek istiyoruz" diye konuştu.

Muhalif liderlerden eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu Vitali Klitschko'nun konuşması, konferans katılımcıları tarafından uzun süre alkışlandı.