Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) derin uzay araştırmaları için tasarladığı uzay kapsülü Orion’u bugün Mars’a gönderdi.



Dün yaşanan teknik problemler ve rüzgar sebebiyle ertelenen uzay aracı Orion'un test uçuşu bugün başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Orion bu seferki yolculuğunu insansız gerçekleştiriyor. Orion'un testi, insan türünün Mars'a gidebilmesi için bugüne kadar atılan en büyük adım olacak. Dolayısıyla Orion,  insanları uzayın derinliklerine taşıyan ilk araç olacak.

Orion, NASA'nın 40 yıldan fazla süre sonra geliştirdiği ilk insan taşıyan uzay aracı.

Keşif uçuşu Test-1 (Exploration Flight Test-1) olarak adlandırılan denemede, Delta IV roketi dünyadan 5,800 kilometre uzağa giderek dünyanın yörüngesini iki kez turlayacak. Bu da Delta IV'ün, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan 14 kat daha uzakta olacağı anlamına geliyor. NASA'nın açıkladığına göre Orion, dünya atmosferine saatte 32,000 kilometre hızla geri dönecek.



Uzay aracı fırlatılmasından yaklaşık 4,5 saat sonra Pasifik Okyanusu’na iniş yapacak.

Testin esas amacı, Orion’un ısı kalkanının dünyaya yeniden girişte 2200 °C derece ısıya karşı koyup koyamayacağını belirlemek.

NASA, 2020′ye kadar Orion’un astronotlarla kullanılmasını planlıyor.

NASA’nın en büyük roketi Delta IV roketiyle uzaya fırlatılacak olan Orion’un ilk insanlı görevinin 2021′de gerçekleşmesi planlanıyor.

2030′larda ise Orion, Mars’a gitmek için kullanılacak.

Orion’a önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek Mars’a yolculuk için ilk adım olarak bakılıyor. Dolayısıyla NASA’nın gerçekleştirdiği bu deneme ile ‘Mars’a yolculuk’ başlamış olacak.

Bu uzun yolculuk için özel olarak tasarlanan uzay kapsülü Orion yaklaşık 3 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde. Orion ayrıca güçlü radyasyona karşı da oldukça dayanıklı.

NASA yetkilileri denemenin çok önemli olduğunun altını çiziyor.

Çeviri: Seda TÜRKOĞLU