Ali GÜLEN / FRANKFURT

Almanya'nın Offenbach Kenti'ndi 18 yaşındaki Sırp'ın yumrak atarak yere düşürüp öldürdüğü Tuğçe'nin bugün 23. yaş günü. Öğretmen olmaya hazırlanan Tuğçe'nin beyin ölümü gerçekleştiği için bugün diğer organlarını yaşatan fişi çekiliyor.

KAHRAMANA ÖDÜL

15 Kasım'dan beri komada tutulan Tuğçe'nin ölümü haberinden sonra yakınları, arkadaşları ve ailenin dostları hastane önüne akın etti, aileye destek olmaya çalıştı. Almanya'da, Tuğçe'yle dayanışma zirve yaparken, change.org isimli bir internet sitesi Tuğçe'nin cesaretinin Alman Liyakat Nişanı ile onurlandırılmasını istedi. Bu talep, bir kaç saat içinde binlerce kişi tarafından onaylandı.



Ayrıca Giessen Hastanesi de, nişan için devreye girdi. Bu nişanı cumhurbaşkanlığı verdiğinden gerekli temasların yürütüldüğü ve nişanın verilmesinin sağlanacağı belirtildi.

Alman Liyakat Nişanı, topluma yararı dokunan kişilere veriliyor ve Tuğçe'den önce sadece bir kişiye vefatından sonra verildi. 2009 yılında menejer Dominik Brunner, dört genci korumak istediği için iki Alman saldırgan tarafından öldürülmüştü. Bu ödülün, Tuğçe'nin adına ve anısına ailesine verilmesi talep edildi.

Bu arada, Tuğçe'nin yeni yüklenen bir videosu da izleyenleri gözyaşlarına boğdu. Tuğçe, lise bitirme diplomasının ardından düzenlenen törende, kırmızı elbisesiyle piyano başında ve "Rivers Flows in You" parçasını çalıyor. Bu şarkı, hastanenin önünde nöbet tutan arkadaşları tarafından da, nöbet sırasında sık sık çalınıyor.

ATATÜRK'E ÖZEL MESAJ

Bu arada, Tuğçe'nin Facebook sayfasında Atatürk için 10 Kasım'da yazdığı, "Kasımda aşk başkadır. Çünkü bize ölümsüzlüğü hatırlatır. Büyük bir minnet ve saygıyla anıyoruz" sözleri dikkat çekti. Bu sözleri Tuğçe'nin, saldırıya uğradığı 15 Kasım'dan beş gün önce yazdığı görüldü.

23 yaşındaki genç ve aydın yüzlü Türk kızının ölümüne sadece Almanya'daki Türkler değil, Almanlar da ağlıyor. Ailenin aslen Yozgatlı olduğu, cenazenin ise nerede defnedileceğinin henüz açıklanmadığı öğrenildi.