Uluslararası Af Örgütü, ABD'nin Missouri eyaletindeki St. Louis kentinde siyahi bir gencin öldürülmesinden sonra çıkan olaylarla ilgili polisin tutumuna eleştiri geldi.

ABD'ye 'polis şiddetine son verin' çağrısında bulunan örgüt, tarihinde ilk kez bu ülkede yaşanan bir protestoyu yerinde incelemek üzere 13 kişilik gözlemci heyeti gönderdi.

Polisin barışçıl gösterilerde halka yönelik aşırı şiddet uygulamasını eleştiren, Michael Brown'un vurularak öldürüldükten sonra başlayan olayları 'aşırı derece hassas' şeklinde değerlendiren Örgütün Amerika Direktörü Erika Guevara Rosas, 'ateşin üzerine benzin dökülmemesi' uyarısında bulundu.

Rosas, "Yasa dışı eylemlerde bulunduğundan şüphelenilen polis memurları, etkili bir soruşturmaya ve gerektiğinde kovuşturmaya tabi tutulmalı" dedi.



"AŞIRI GÜÇ KABUL EDİLEMEZ"
Rosas ayrıca, olaydan sonra bölgede başlayan protesto gösterilerini bastırmak için polisin biber gazı ve plastik mermi kullanmasını sert dille eleştirerek, polis şiddetine son verilmesini istedi.

Rosas, "Protestoları bastırmak için aşırı güç kullanmak kabul edilemez. Ferguson polisi, güç ve silah kullanımı konusunda ABD anayasası ve uluslararası standartlara uygun hareket etmeli. Orada yaşayanların barışçıl bir biçimde ifade özgürlüğü haklarını kullanmalarına izin verilmeli. Ayrıca, gazetecilerin işlerini yapmaları engellenmemeli" dedi.



"AÇIKÇA İNSAN HAKLARI İHLALİ"
Örgütün tarihinde ilk kez ABD'ye gönderdiği gözlemci heyeti 13 kişiden oluşuyor.

Örgütün Amerika Genel Direktörü Steven Hawkins de, temel emniyet faaliyetlerinin ihtiyaç duyulduğu bir ortamda, polisin aşırı güç kullandığını söyledi.

Hawkins, "Göz yaşartıcı gaz kapsülleri çocuk, yaşlı gözetilmeden kalabalığa fırlatılıyor. Bu insan haklarının açıkça ihlal edilmesidir" dedi.

Hawkins, kamu malında meydana gelen ufak tefek hasarların kalabalığı dağıtmak için yeterli bir sebep olmadığına dair rapor yayınlandığını belirterek, Birleşmiş Milletler standardı olan insan haklarını ABD'nin de korumak zorunda olduğunu vurguladı.



GEZİ PROTESTOLARI GİBİ ELE ALINIYOR
Güvenlik güçlerinin olaylara müdahale sırasında insan hakları ihlallerine neden olmasından şüphelenen örgüt, Ferguson Olayları’nı Türkiye’deki Gezi protetostları gibi ele aldıklarını duyurdu. Buna göre örgüt daha önce de ABD’de görev almıştı, bu defa ilk kez toplum üyelerine doğrudan destek ve polis ihlallerini takip etmek için gözlemciler de yer alıyor.



OBAMA GERİ PLANDA
Başkan Obama, olaylarda taraf olmak yerine hem Vali’nin durumu ele alış şekline hem de şiddet içeren gösterilerle arasına mesafe koyuyor. Obama, “Ülkenin her yerindeki birçok toplulukta yerel halk ve güvenlik güçleri arasında bir güven boşluğu var. Birçok toplulukta, birçok siyah genç geride bırakılıyor ve sadece bir korku unsuru olarak görülüyor. Bu konuda sıradışı bir ilerleme kaydettik ama yeterince ilerleyemedik” dedi.