ATATÜRK Orman Çiftliği arazisi üzerinde, yargının durdurma kararlarına rağmen inşa edilen yeni Başbakanlık binasınının müteahhidi Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak’a piyango vurdu. İstanbul Maltepe’de İller Bankası’na ait arazide gerçekleştirilecek proje için düzenlenen ihaleyi Ilıcak’ın şirketi kazandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planını değiştirdi. İhale şartnamesinde yükseklik sınırınının 70 metre olduğu belirtirilirken, ihalenin ardından bu sınır kalktı. Rönesans Holding, CHP’li Maltepe Belediyesi’nin onayıyla araziye 165 metrelik ofis ve 134 metrelik konut kulesi yapacak.

Önce ihale sonra plan

İller Bankası, Maltepe’de Cevizli Mahallesi sınırları içerisinde kalan E-5 cepheli 30 bin 603 metrekare arazi için 24 Nisan 2013’te ihaleye çıktı. “Arsa satışı karşılığı gelir paylaşım işi” ihalesi için hazırlanan dosyada arazinin ticaret ve konut alanı olduğu, 2.5 emsal hakkı bulunduğu ve yükseklik sınırınının 70.50 metre olduğu bilgisi yer aldı. İhaleyi 815 milyon liralık teklifiyle Rönesans Holding’in şirketleri Salacak Gayrimenkul ve Rönesans Gayrimenkul ortaklığı kazandı. İki şirket 12 Temmuz 2013 tarihinde araziyi teslim aldı, ardından Çevre Şehircilik Bakanlığı arazinin imar planlarını değiştirdi. 21 Kasım 2013 tarihinde yapılan düzenlemeyle arazi üzerinde inşa edilecek yapılar için getirilen yükseklik sınırlamasını kaldırıldı ve plan notuna “İlgili idareden silüet onayı alınacaktır” ifadesi eklendi. Rönesans Holding yeni plana göre projesini hazırladı ve CHP’li Maltepe Belediyesi’ne sundu. Belediye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden onay almak yerine bir estetik kurul oluşturarak silueti onayladı. Onaylanan projeye göre araziye 165 metre yükseliğinde ofis kulesi, 134 metre yükseliğinde konut bloku yapılacak. Proje tamamlandığında Maltepe’nin silueti de değişmiş olacak.

Emsal fazlası inşaat

SÖZCÜ’nün edindiği bilgiye göre Erman Ilıcak’ın şirkeleri Rönesans ve Salacak gayrimenkul arazi üzerinde AVM, ofis ve konuttan oluşan bir kompleks inşa edecek. 5 katlı AVM, 27 katlı iş merkezi, 22 katlı konut bloğu, 4 katlı kapalı otoparktan oluşan projede 220 daire ve 280 ofis yer alacak.

2.5 emsali bulunan 30 bin 603 metrekarelik arazide 75 bin metrekarelik inşaat hakkı varken emsal fazlası 163 bin metrekare inşaat yapılacak. Toplam kapalı alanı 240 bin metrekare olan Rönesans Maltepe projesinde iş merkezinde kapalı inşaat alanı 45 bin metrekare olacak.