Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'ye fitne ve fesat ihraç etmek isteyenlerin öncelikle eğitim ve eğitim kurumlarını hedef aldığını, bunun daha önce paralel yapılanmalarda öyle olduğunu söyledi. Bakan Avcı, 6-7 Ekim olaylarındaki eğitim kurumlarında görülen tahribatlar için bölgeye 65 milyon ek ödenek ayırdıklarını açıkladı.

Kongrede konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'ye fitne ve fesat ihraç etmek isteyenlerin dikkat edilirse öncelikle eğitimi ve eğitim kurumlarını hedef aldıklarını belirterek, şöyle dedi:

 

"Bu daha önce de paralel yapılanmalarda da böyle oldu. 6-7 Ekim olaylarında da çok açık bir biçimde bölgede okullarımızın, eğitim kurumlarımızın uğradığı saldırılarda da bunları gördük. Bu saldırıları planlayan ve icra edenlerin geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine, halkımızın geleceğine düşmanlıklarının bir göstergesidir. Halk, gençlik ve gelecek düşmanlığıdır. Biz yakılanın, yıkılanın yerine yenisini yapmayı biliriz ve yaptık. Tekrar hizmete açtık, okullarımızı, eğitim kurumlarımızı hatta eskisinden daha güzel yaparak açtık. 6-7 Ekim tahribatında zarar okurlarımızın onarımı için bölgeye 65 milyon TL ek ödenek ayırdık. Bunun büyük bir bölümünü de biz Mardin'de harcadık."

 

Bakan Avcı, olaylar sırasında özellikle Kızıltepe'deki Aile Destek Merkezimizin uğradığı saldırı sırasında oradaki komşuların, halkın, ve kadınların saldırganların önüne dikilmeleri ve onlara mani olmaya çalışmalarından dolayı onlara teşekkür ettiğini de söyledi. Bu tür yerlere saldırıyı gerçekleştirenlerin Mardin'in çocukları değil, oraya taşıma ile gelenler olduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, şöyle konuştu:

"Çünkü, onlar biliyorlardı ki, Mardin'deki, Midyat'taki çocuklar kendi okullarını, kendi annelerinin, teyzelerinin, kız kardeşlerinin eğitim gördüğü Aile Destek Merkezini tahrip etmezler. Onun için dışardan onlar getirildi, bu saldırıları yaptılar. Ama, dediğim gibi halkımız elinden geldiğince bu saldırıların önüne geçmek için samimi bir gayretin içerisinde oldu. Bütçede artık en büyük pay eğitime ayrılıyor. Eskiden Milli Savunmaya birinci derecede pay ayrılırdı, 12 yıldan beri bütçedeki en büyük payı eğitim alıyor. O yüzden dediğim gibi özellikle eğitim kurumlarımıza, öğretmenlerimizle, okullarımızda saldırılar oluyor."

 

"SÜRYANİCE İLKOKUL VE ORTAOKUL AÇTIK"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Süryaniler'in ana dillerinde eğitim alabilmeleri için İstanbul'da Süryanice eğitim veren bir ilkokul ve ortaokulu eğitim öğretime açtıklarını da ifade ederek, şöyle dedi:

"Bizler bütün Cumhuriyet tarihi boyunca Süryani vatandaşlarımızın talep ettikleri, ama bir türlü gerçekleştiremeyen bir ilki de biz gerçekleştirdik ve bize nasip oldu. İstanbul'da Süryanice eğitim veren ilkokulu ve ortaokulun açılışını da biz sağladık. Oda bu yıl eğitim öğretime başladı. Anadilde eğitim yapan Süryanice okulumuz açtık. İnşallah devamı da gelecek. Burada bir fakülte düzeyinde eğitim görmek isteyen ruhanilerimizin olduğunu biliyoruz, onların isteklerini gerçekleştirmeleri için YÖK ile görüşüyoruz."

 

AVCI: 15 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK

AKP Midyat ilçe kongresinden sonra Mardin'e gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, otelde düzenlenen toplantıda ilçe milli eğitim müdürleriyle bir araya geldi. Avcı burada öğretmen atamalarıyla ilgili açıklamasında, "İnşallah başbakanımızın da öğretmenler gününde duyurduğu gibi öncelikle emekli olan öğretmenlerimizin yerini boş bırakmamak amacıyla Ocak ayında inşallah 15 bin branş öğretmenimizi atayacağız. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Hangi branşlara göre olacağını da daha önceki düzenlemelerimizde olduğu gibi en çok ihtiyaç duyulan branşlardan başlayarak belli bir oran dahilinde dağıtımlarını yapacağız" dedi.

 

Bakan Avcı, ilçe milli eğitim müdürleriyle ilgili basına kapalı toplantı yaptıktan sonra Mardin'den ayrıldı.