Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ, HSYK seçiminde “Demokrasi istiyor musunuz, istemiyor musunuz?” sorusunun sorulduğunu belirterek, “Bu memlekette elektrik borcunu ödememiş diye stajyerler mesleğe alınmadı. Ama bir bakan 'bir hırsızın evinin önünde yatarım' dedi. Yapmayın öyle, ya da yapmasınlar. Kimse bizim aklımızla alay etmesin, artık yeter. Eğer bu HSYK bu siyasi iktidarın eline geçerse, bundan sonra kimse, bu yargının bağımsız olacağından bahsetmesin.” dedi.

 

Bursa Barosu tarafından düzenlenen panelde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) seçimleri tartışmaya açıldı. ‘Nasıl bir HSYK’ konulu panelde 12 Ekim 2014 tarihinde yapılacak HSYK seçimleri masaya yatırıldı.

Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi Oditoryumu'nda düzenlenen panelde; TBB Genel Sekreteri Av Güneş Gürseler’in başkanlığını yaptığı birinci oturuma konuşmacı olarak HSYK 1.Daire Başkanı İbrahim Okur, YARSAV Başkan Yardımcısı Bülent Yücetürk, Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ ve Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Dr. Orhan Gazi Ertekin katıldı.

BU GÜNKÜ SORUNLARIN KAYNAĞI TEK OY SİSTEMİNİN İPTAL EDİLMESİ
HSYK 1.Daire Başkanı İbrahim Okur, HSYK’da 2010 referandumu ile ideal bir kurul ortaya çıkmadığını belirterek, “2010 yılında 2007’den itibaren Türkiye’de yargı ile ilgili tartışmalar vardı. Kurulla bakanlık arasında kamplaşmalar yaşanmıştı, gelinen noktada bir anayasa değişikliğine gidilmesi öngörüldü. Bakanlıkta yapılan çalışmalarda hükümetin hazırladığı anayasa değişikliği teklifinde de, Meclis'te üzerinde oynamalar yapılabileceği ve Meclis'te diğer partilerle uzlaşılırken bazı revizyonlar yapılabileceği düşüncesi ile hazırlıklar ona göre yapılmıştı. Ancak muhalefet partileri bu metnin görüşmesini kabul etmediler. ‘Sadece çay içmeye gelebilirsiniz’ dediler ve dolayısı ile AK Parti tarafından hazırlanan teklif Parlamento'dan da aynen geçti. Üzerinde değiştirilmesi gereken oynanması gerektiğini düşündüğüm bir metindi, muhtemelen Meclis'teki görüşmelerde diğer partilerle uzlaşarak yapılabilecek bir şeydi ama buna imkan olmadı.” dedi.

Anayasa Mahkemesi tarafından, öngörülen tek oy sisteminin iptal edilmesinin bu günkü sorunların kaynağı olduğunu belirten Okur, “Öngörülen tek oy sisteminin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi de, bence sistemin bu noktaya gelmesinde ki en önemli etkenlerden bir tanesi oldu. Eğer tek oy sistemi devam etseydi, şuan yaşadığımız sıkıntıların büyük çoğunluğunu yaşamayacaktık, diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

İbrahim Okur, ayrıca Orhan Gazi Ertekin'in kendisi hakkında ki önceki mağrur şeklinde ki eleştirisine karşılık ise “Çok şükür ben hayatım boyunca hiç mağrur olmadım.” şeklinde karşılık verdi.

HSYK SEÇİMLERİ TAMAMEN SİYASİ ZEMİNDE

YARSAV Başkan Yardımcısı Bülent Yücetürk de konuşmasında şunlara değindi; “Tartışma tamamen hukuk zemininden çıkarak tamamen siyasi bir tartışma ve siyasi bir zemin üzerinden gidiyor. Oysa biz hukukçular ve savcı yargıçlar bu tür politize bir tartışma üzerinden HSYK tartışması yapmayı doğru bulmuyoruz ve bunu içimize sindirmiyoruz.” dedi.

HSYK seçimlerinin çok farklı bir mecrada ilerlediğini belirten Yücetürk, “Hükumetin konuya yaklaşımı çok farklı, tartışma tamamen işte yargıdaki var olduğu iddia edilen paralel bir yapının tasfiyesi üzerinden devam eden bir tartışma.” dedi.

Bülent Yücetürk, ‘Nasıl bir HSYK istediklerine yönelik ise şunları söyledi: “Adalet Bakanlığı müsteşarı, kendisi ve son çıkan Adalet Akademisi yasası ile de tamamen Adalet Bakanlığı'nın belirlediği adalet akademisinden gelecek temsilci, cumhurbaşkanını atayacağı 4 kişi ile zaten iktidar, idare 7-0 orada duruyor. Biz ancak adli yargıdan gelecek 7 kişi ile durumu eşitleyeceğiz. Bu nedenle iktidarın HSYK seçimlerinde müdahil olup tamamen bütün HSYK’yı denetimine alması aslında yargı bağımsızlığı için en büyük tehdidi bu oluşturmaktadır. Eğer siz özgür ve bağımsız bir HSYK oluşturmazsanız, tepeden en demokratik taleplerini sokakta dile getiren insanların hareketlerini, darbecilikle suçlarsanız o zaman aşağıdan bir savcıda çıkar, o demokratik talepleri darbeye teşebbüs olarak adlandırır ve iddianame düzenler. Sistem bu şekilde işliyor, biz buna hayır diyoruz ve böyle bir HSYK istemiyoruz.”

BU HSYK SEÇİMLERİ KÖPRÜDEN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞ

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ da HSYK seçiminde “Demokrasi istiyor musunuz, istemiyor musunuz?” sorusunun sorulduğunu belirterek, “Bu memlekette elektrik borcunu ödememiş diye stajyerler mesleğe alınmadı. Ama bir bakan bir hırsızın evinin önünde yatarım dedi. Yapmayın öyle, yada yapmasınlar. Kimse biçim aklımızla alay etmesin, atık yeter. Bu HSYK seçimi çok önemli, gerçekten bu köprüden önceki son çıkış. Eğer bu HSYK bu siyasi iktidarın eline geçerse bundan sonra kimse bu yargının bağımsız olacağından bahsetmesin. Biz bu kötü amacı tesis edecek değirmene su taşımayacağız, arkadaşlardan da isteğim kimse bu değirmene su taşımasın. Cehenneme giden yollar iyi niyet taşları ile döşeli ya artık ben diyorum ki yeter, bu faşizme giden yolların taşlarını biz döşemeyelim diyorum.” şeklinde konuştu.

Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Dr. Orhan Gazi Ertekin de birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesi gerektiğini belirterek, özellikle İbrahim Okur’a eleştirilerde bulundu. Ertekin, İbrahim Okur’un geçen yılki mağruriyetinden eser kalmadığını belirterek, HSYK üyelerinin bugünkü hallerinin fecaat içinde olduğunu belirtti.

Orhan Gazi Ertekin, “İbrahim Okur bey 2010 yılında ‘elimi sıkmadınız’ dedi. Evet doğru, 2010’da arkasında iktidar vardı sıkmadım, şimdi arkasında iktidar yok, her zaman elini sıkmaya hazırım.” şeklinde konuştu.