Saygı ÖZTÜRK- ANKARA

CHP Teşkilatı, Cumartesi günü Ekmeleddin İhsanoğlu için vatandaşların katılacağı açık hava iftarı düzenledi. Başbakan Yardımcısı Bursa Milletvekili Bülent Arınç karşı atağa geçti. Aynı gün valilik “Yetim İftarı” adı altında iftar programı düzenledi. Bununla yetinilmedi. AKP’li Osmangazi İlçe Belediyesi de, İhsanoğlu’nun iftarına katılımı azaltmak için iftar verecek. Muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının liderleri sıkıştı.

Nezaketsizleştirdiler
CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, SÖZCÜ’ye “Centilmence yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı yarışını nezaketsizleştiriyorlar. Toplum kuruluşları, muhtarlara mesaj üstüne mesaj çekiyorlar. İki iftar halkın tercihini ortaya koyması bakımından bir ölçü olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu için CHP Bursa örgütü, Cumartesi günü geniş katılımlı iftar düzenledi. İftara muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar davet edildi. İftarın günü konusunda Bursa Valisi, CHP Milletvekili Sena Kaleli’den iftar gününü teyit etti. İşte bunun ardından Valilik Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla iftar düzenledi. Aynı gün, AKP’li merkez Osmangazi Belediyesinin de iftar verip, vatandaşların Ekmeleddin İhsanoğlu’nun iftarına gitmesinin yolunun kesilmesi amaçlandı.

Bursa CHP İl Başkanlığı’nın koordinesinde MHP ve çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek veren diğer siyasi partilerin il ve ilçe yöneticilerinin de katılımıyla geniş katılımla açık hava iftarı düzenlendi. Bir hafta önceden duyurulan iftara muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar dav et edildi.

Ön kesme operasyonu
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Bursa’ya gelip gelmeyeceği konusunda, Vali Münir Karaloğlu, CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Sena Kaleli’den bilgi aldı ve İhsanoğlu’nun geleceğini teyit etti.

Bu görüşmeden bir gün sonra, Bursa Valiliği de, “Yetim İftarı” adı altında iftar programı düzenledi. İftara Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katılacak. Valilik, daha önce CHP’nin davet ettiği muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine mesaj üstüne mesaj çekip, Arınç’ın katılacağı iftarda mutlaka bulunmalarını istedi.

Muhtarlar ve toplum kuruluşlarının liderleri, arada kaldı, Valiliğin düzenlediği iftara katılmamaları halinde bazı sıkıntılar yaşayabileceklerini, ancak gönüllerinin İhsanoğlu’nu dinlemekten yana olduğunu dile getirdiler.

Valilik ve AKP’den iftar
Bursa merkezde bulunan Osmangazi Belediyesi de, CHP, valiliğin iftar verdiği Cumartesi günü iftar programı düzenledi. AKP’li Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ilçelerinde bulunan muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini ve vatandaşları verecekleri iftara katılmaya davet etti.

Bülent Arınç’ın katılacağı valilikteki “yetim iftarı” ve AKP’li Osmangazi Belediyesinin iftarıyla, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun iftarına katılımın azaltılmasının hedeflendiği öne sürüldü.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Koordinasyon Merkezinde saha çalışmalarına katkıda görev alan Bursa Milletvekili Sena Kaleli, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bir hafta önceden açıkladığımız iftar günü bilinmesine rağmen, Bülent Arınç’ın katılacağı iftar programı özellikle bizimle aynı güne getirildi. Böylece sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve vatandaşlar iftar için tercih yapmak zorunda kalacak. Bu tamamen ön kesme müdahalesidir. Centilmence yapılması gereken yarışı, nezaketsizliğe dönüştürdüler. Yetim iftarı veriyorlar. Herkes yetim, onlar baba. Valiler, bu iftarları Cumhurbaşkanı adayı vBaşbakan adına yapıyor. Biz yolumuza devam ediyoruz. Halkın cesareti ve tercihi görülecek. İnsanların nasıl bir baskı altında olduğunu biliyoruz. Gelmeyen muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının liderlerini bunlar fişleyecekler.”

Bir iftar da bugüne
Bursa Valiliği’nin Cumartesi günü vereceği iftardan önce, Perşembe günü de Şehit Aileleri ve gazilere eşli iftar vermeyi kararlaştırdı. Bu iftara Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi katılacak, gazi ve şehit ailelerinin durumunun düzeltilmesi için çalışma yapılacağını belirtecek.