BAŞAK KAYA/ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı gün Yüksek Hızlı Tren’de (YHT) yaşanan arıza ile ilgili Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın “Sabotaj olmayabilir fakat kafamda soru işaretleri var” açıklaması tepki topladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Sözcü’ye yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Başbakan Erdoğan’ın ve kabinesinin yaşanan bir aksilikte bile akıllarına ‘sabotaj’ ihtimalini getiriyor olması çok çarpıcı bir ruh halini ortaya koymaktadır. Kendi ekibine bile güvenmeyen bir başbakan ile karşı karşıyayız. Hiç kimseye güvenmeyen, toplumu böylesine kendi zihninde bile kutuplaştıran bir kişinin Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturamayacağına inanıyorum.
Başbakan o kadar çok korkuyor ki kendi ekibinin içinde bile kendini güvende hissetmiyor. Trende katener seyir telinin kopması 20 dakika arıza yaşanmış. Trenin yolda kalması nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor, 2 kobra helikopteri ve 1 skorsky tipi helikopter de hızlı treni takip ediyor. Bu tam bir akıl tutulmasıdır. Bir başbakanın toplumdan nasıl koptuğunun ve yabancılaştığının, korktuğunun göstergesidir.

Türkiye demokrasisi her seçimde sandık sınavı veriyor. Elektirkler kesiliyor, oy pusulaları çalınıyor. Bir bakan çıkıp 76 milyonla dalga geçer gibi elektrik kesintileri için ‘trafoya kedi girmiş’ diye açıklama yapabiliyor. Ben de bu arıza için onların diliyle cevap vermek istiyorum; ‘kedidir kedi.’

Başbakan kendi ekibine güvenmemekte haklıdır. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman arıza yaşandığında hemen gerekli incelemeleri yapmış. Peki bu genel müdürün hakkındaki incelemeler ne durumda? “Suç örgütü kurmak, yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet” suçlamalarıyla ilgili soruşturma ne oldu? TCDD Vakfı’na yapılan 1 milyon TL’lik bağışlar ne oldu? Başbakan trenin değil kendisinin de bir takım davaların savcısı olduğu soruşturmaların hızına yetişemez hale gelmiştir. Artık öyle bir noktaya geldiler ki eski yoldaşları, kol kola gezenler mi başlatmıştı soruşturmayı yoksa talimatı biz mi vermiştik.