SÖZCÜ/ANKARA
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, 21 kadının devletin kontrolünde bulunmasına rağmen bu cinayetlere kurban edildiğini hatırlattı. Tekin, "Sadece o cinayetleri işleyenler değil aynı zamanda bu cinayete ortak olmuş bir devlet anlayışının da ortada olduğunu hiç unutmamalıyız" dedi. Tekin, cinsel saldırı suçlarında son dört yılda yüzde 47’lık artış yaşandığını kaydetti.

Tekin, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleriyle kahvaltıda buluşacak. Platform üyeleri, Beyoğlu Tünel'den Galatasaray Meydanı'na yapacakları yürüyüş için İstanbul'a gitmek için yola çıktı.
Tekin şöyle konuştu;

Kadınlarının ekonomik özgürlüğü olursa bu yaşananların önemli bir ölçüde azalacağı kanısındayız.

İktidar bu olaylardan rahatsızsa, yapması gereken bir tek şey var, aile sigortasını derhal yasallaştıralım ve kadınlarımızın ekonomik özgürlüğü olsun
Tekin, 21 kadının devletin kontrolünde bulunmasına rağmen bu cinayetlere kurban edilemez. Devletin koruma altına aldığı insanlar öldürülüyorsa burada çok ciddi zafiyet vardır. Cezaların ciddi şekilde artmalı.
Sadece o cinayetleri işleyenler değil aynı zamanda bu cinayete ortak olmuş bir devlet anlayışının da ortada olduğunu hiç unutmamalıyız.
Yasal düzenlemeler konusunda çeşitli defalarca kanun teklifleri vermemize rağmen ne yazık ki bunların hiçbiri, iktidarın sayısal çoğunluğu nedeniyle parlamentoya getirilebilmiş değildir. Hiç kimse unutmamalı, eğer siz kadın ve erkeği eşit görmüyorsanız, bu söyleminiz bile bütün bu olup bitenler konusunda önemli bir veri olarak düşünülmeli. Dünyadaki sıralamalara baktığımızda biz ve bize benzer ülkelerde bu cinayetler işleniyor.

Tekin SÖZCÜ ile de şu verileri paylaştı:

CİNSEL SALDIRI SUÇLARINDA DÖRT YILDA YÜZDE 47 ARTIŞ YAŞANDI
AKP döneminde, Türkiye’deki cinsel saldırı suçlarında önemli bir artış yaşandığı gözlemini, Adalet Bakanlığı’nın Adli İstatistikleri doğruluyor.



(NOT: Adli istatistikler, 2008 yılına kadar her dava tek bir suç, 2009 yılından sonra ise açılan her bir dava içerisindeki suç sayısı olarak izlendiği için, 2002-2013 yıllarını karşılaştırmaktan kaçındık)

Cinsel saldırı suçlarında, 2009 yılında sonra yüzde 46,8 oranında artış yaşandığı gözleniyor. 2009 yılında, 5 bin 297 olan dava açılan cinsel saldırı suç sayısı 2012 yılında 8 bin 144’e kadar çıkarken, 2013 yılında da 7 bin 778 olarak gerçekleşti.
Aynı dönemde mahkûmiyet kararı verilen cinsel saldırı suçu sayısı ise yüzde 32,3 oranında artarak 2 bin 186’dan 5 bin 798’a kadar yükseldi.

Ceza mahkemelerinde, 2009 yılında cinsel dokunulmazlığa karşı (TCK 102-105) açılan davalarda 31 bin 655 sanık yargılanırken, 2013 yılında aynı maddelerden açılan davalarda ise 43 bin 148 sanık yargılandı. Sanık sayısında son dört yılda yüzde 36 oranında artış kaydedildi.