MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin usulsüz olarak birinci dereceden üçüncü derece SİT alanına dönüştürüldüğünü ve mahkemenin bu işlemi iptal ettiğini savunarak, "Kimse alınmasın, bu saray kaçaktır" dedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde muhalefet milletvekilleri görüş ve eleştirilerini dile getirdi.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülürken, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri'nin AOÇ arazisine yapılan sarayın kaçak olmadığını söylediğini, ancak hangi belediyeden ruhsat alındığının belgesini göstermekten imtina ettiğini belirtti. Bu konuda mahkeme kararları olduğunu anlatan Seçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'dan açıklama beklediklerini söyledi.

Seçer, Sayıştay raporlarında da bakanlık bünyesinde usulsüzlükler yapıldığına ilişkin tespitler bulunduğunu kaydetti. İstanbul'daki üçüncü boğaz köprüsü için 345 hektar meşe, 284 hektar iğne yapraklı ağaç alanın kaybolacağını anlatan Seçer, 3. Havalimanı projesinde de 657 bin 950 ağacın kesileceğini ifade etti. Seçer, havalimanı yapılacak bölgenin yüzde 72'sinin orman, yüzde 8'inin göl olduğuna dikkati çekti.

AKP Antalya Milletvekili Sadık Badak, Antalya'ya modern sulama ve baraj projelerinin 2015 yatırım programına alınmasını talep etti.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise tarihi onbinlerce yıl eskiye giden Hasankeyf'in Ilısu Barajı'nın suları altında kalacağını dile getirerek, doğanın ve tarihi zenginliklerin tahrip edildiğini söyledi. Kaplan, bu sene 10 yıl alım garantili 46 termik santral ve HES'in satılmasının öngörüldüğünü anlatarak, "Madem bu kadar karlı niye satıyorsunuz? Hep 'para para para' olmaz, biraz da 'insanlık' demek lazım" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da köpek dövüşlerinden şikayet ederek, bu tür yasa dışı faaliyetlerin kumar ve uyuşturucu bağlantısı olduğunu vurguladı. Onur, bu tür faaliyetlerin Kabahatler Kanunu'nda yasaklandığını, ancak özel kanunun çıkarılmasını beklediklerini söyledi.

- Eroğlu, MHP'li Yılmaz'a öfkelendi-

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ise Eroğlu'na yönelik eleştirilerde bulundu. "Eroğlu'nun dönemi ormancılar açısından kara dönem olarak tarihe geçecek" diyen Yılmaz, ormancıların yerinden edildiğini öne sürdü.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yapımının gündeme geldiği 2 yıl önce Eroğlu'nun ilk olarak, AOÇ arazisinin devredilmeyeceğini, sonra tek bir ağacın kesilmeyeceğini söylediğini anlatan Yılmaz, "Güzelim sedirler kesildi. Görevde sahtekarlık yapıldı. Birinci derece SİT alanı, usulsüz olarak üçüncü derece SİT alanına dönüştürüldü. Mahkeme bu işlemi iptal etti. Kimse alınmasın, bu saray kaçaktır. Ana sorumlusu sizsiniz" dedi.

Yılmaz, Eroğlu'nun, orman yangınlarında çalışanların fazla mesailerini keserken ağabeyinin oğlunu özel kalem müdürü yaptığını, danışmanının da farklı kadrolarda fazla maaş almasını sağladığını iddia etti.

Yılmaz'a tepki gösteren Eroğlu, "Sen Adana'da bağ alanı olarak verdiğin yeri konuş. Seni mahkemeye vereceğim" diye tepki gösterdi.

AA