Saygı ÖZTÜRK/SÖZCÜ

Yolsuzluk ve rüşvet suçlamaları nedeniyle istifa eden eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Devlet Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve eski Şehirçilik ve Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’la ilgili TBMM Soruşturma Komisyonu, sadece bakanların lehine tanıklık yapacakların çağrılması, dosyaların savcılıktan istenmemesi, Reza Zarrab’ın tutumu büyük tartışmalara neden oldu. CHP’li üyelerden Erdal Aksünger önce komisyonu terk etti, ardından CHP’nin diğer üyeleri de ayrıldı.



Komisyon Başkanı AKP’li Hakkı Köylü, bakanların lehine tanıklık yapacak kişilerin tanık olarak çağrılması, olayı soruşturan ve daha sonra soruşturmadan el çektirilen Cumhuriyet Savcıları, polis müdürlerinin, Reza Zarrap, bakan çocuklarının ifadeye çağrılmamasına tepki gösterdiler.

Kimleri dinleyecek?

Başkan Hakkı Köylü, komisyonun tanık olarak dinlenmesine karar verdiği kişileri şöyle açıkladı:

Erdoğan Bayraktar’ın özel kalem müdürü Sadık Soylu, Zafer Çağlayan’ın yakını M. Ali Çağlayan, Çağlayan’ın kardeşi Mehmet Şenol Çağlayan, oğlu Kaan Çağlayan, özel kalem müdürü Onur Kaya, bakan korumalarından birisi, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Gümrük ve Ticaret Müsteşarı Ziya Altınyaldız..

Sadece bu tanıkların dinlenmesine CHP’li üyeler itiraz etti. Soruşturmayı yürüterken görevden alınan C.savcıları, tutuklanan polis müdürlerinin “yok” sayılması, Reza Zarrap ve bakan çocukları, Zarrap’ın koruması Abdullah Habbani’nin, Egemen Bağış’ın evindeki hizmetçinin tanıklar arasında gösterilmemesi gerilimi artırdı. Başkan Hakkı Köylü’nün, takipsizlik kararı verilen dosyaları istememesi de tartışmayı alevlendirdi.

Tiyatro ve tezgah

Komisyonun CHP’li üyesi Erdal Aksünger, “bakanları aklayacak tanık listesi düzenlendiğini” öne sürdü ve toplantıyı terk etti. Reza Zarrap’ın Savcılığa haber gönderip “ben ameliyat oluyorum, iki ay hastaneden çıkamam” dediğini ve komisyonla adeta “dalga geçtiğini” öne süren Aksünger, SÖZCÜ’nün sorusu üzerine şunları söyledi:

“Komisyonda tam bir tiyatro oynanıyor. Alt komisyonun bakan çocuklarını dinleme yetkisi olmamasına rağmen dinlendi ve onlarda konuşmak istemediler. Takipsiz kararı verilen Reza Zerrap dosyasının komple meclise gönderilmesi gerekirdi. Bunlar da yapılmadı. Hakkı Köylü komisyonu çalıştırmıyor. Bakanları aklamak için tanık listesi hazırlıyor, bizim önerdiğimiz isimleri dinlenecekler arasına almıyor. Komisyonun tam anlamıyla tiyatro ve tezgah olduğunu görünce komisyonu terk ettim. Benden sonra değer arkadaşlarımız da ayrıldı.”