Diyarbakır'ın Lice İlçesi Yolaçtı Köyü'nde PKK mezarlığına dikilen Mahsum Korkmaz heykelinin mahkeminin el koyma kararı verimesinin ardından bölgeye güvenlik güçleri operasyon düzenledi.  Heykeli kaldırmak isteyen güvenlik güçlerine toplanan kalabalık engel olmak isteyince olaylar çıktı.

1 KİŞİ ÖLDÜ

Düzenlenen operasyonla heykel kaldırılırken aralarında PKK'nın gençlik ve sözde asayiş birimi olan YDG-H'nin de bulunduğu bir grup kişiler ile askerler arasında çatışma çıktı. Çıkan gerginlikte 3 kişi ağır yaralandı. Yaralılardın biri Diyarbakır'da hastanede hayatını kaybetti.

DİYARBAKIR-BİNGÖL YOLU KAPALI

Bu arada Diyarbakır Valiliği'nin aldığı kararla Diyarbakır-Bingöl karayolu ulaşıma kapandı. Diyarbakır yönünden Lice'ye gitmek isteyen araçların geçişine izin verilmezken, karayolu üzerinde kontrol noktaları kuruldu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Diyarbakır'ın Lice İlçesi Yolaçtı Köyü'nün kırsal kesiminde geçen yıl çatışmalarda ölen PKK'lılar için mezarlık kuruldu. Mezarlığa PKK'nın Hakkari'nin Şemdinli ve Siirt'in Eruh ilçelerine ilk saldırılarını gerçekleştirmesinin yıldönümünde, baskınları gerçekleştirenler arasında bulunan Mahsum Korkmaz'ın heykeli dikildi.

MAHKEMEDEN 'EL KONULMA' KARARI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı heykelin dikilmesinin ardından 'terör örgütü propagandası yapıldığı' gerekçesiyle kapsamlı bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Lice Sulh Ceza Mahkemesi'nden heykele 'suç eşyası' olduğu gerekçesiyle el konulması kararı talep edildi. Talep üzerine Lice Sulh Ceza Mahkemesi, heykele el konulması kararı verdi.