Asuman ARANCA- Yargının ka­de­ri­ni be­lir­le­ye­cek Ha­kim­ler ve Sav­cı­lar Yük­sek Ku­ru­lu (HSYK) se­çim­le­ri, 12 Eki­m’­de ya­pı­la­cak. 22 üye­li Ge­nel Ku­rul se­çi­min­de, ik­ti­dar ve ce­ma­at ara­sın­da kav­ga var...
İktidar, yar­gı­yı tamamen ken­di­ne bağ­la­mak için zam kar­tı­nı aç­tı. Ha­kim ve sav­cı­la­ra 1155 li­ra zam ya­pıl­dı. Pa­ra se­çi­mi et­ki­ler­se, yar­gı AK­P’­li ola­cak... Ba­ğım­sız yar­gı bi­te­cek...

Adalet Bakanı, hakim ve savcılara bin 155 lira zam yapılacağını açıkladı. CHP bunu, 12 Ekim’deki HSYK seçimi için ‘rüşvet’ saydı.

Ada­let Ba­kan­lı­ğı, yar­gı için en kri­tik se­çim olan Ha­kim ve Sav­cı­lar Yük­sek Ku­ru­lu (HSYK) se­çim­le­ri­ne 1 ay ka­la bek­le­ne­ni yap­tı. Ha­kim ve sav­cı­la­ra ade­ta se­çim rüş­ve­ti ve­re­rek, zam kar­tı­nı aç­tı. Ada­let Ba­ka­nı Be­kir Boz­dağ dün ha­kim ve sav­cı­la­ra bin 155 TL zam ya­pı­la­ca­ğı­nı açık­la­dı. Ekim ayın­da TBMM’­nin açıl­ma­sıy­la tek­li­fin Mec­li­s’­e ge­ti­ri­le­ce­ği­ni be­lir­ten Boz­dağ, mes­le­ğe ye­ni baş­la­yan yar­gı men­sup­la­rı­nın ma­aşı­nın 5 bin 141 TL’­ye çı­ka­ca­ğı­nı söy­le­di.


Sicil affı da geliyor

Ba­kan, dü­zen­le­me­ler­de şu un­sur­la­rın yer ala­ca­ğı­nı be­lirt­ti: “Ha­kim ve sav­cı­la­ra si­cil af­fı. İda­ri yar­gı­da ve Da­nış­ta­y’­da gö­rev ya­pan, an­cak hu­kuk fa­kül­te­si me­zu­nu ol­ma­yan­la­ra, sı­nav­sız hu­kuk fa­kül­te­le­ri­ne gir­me hak­kı. Ha­kim ve sav­cı­la­ra, si­lah sa­tın al­ma ve edin­me hak­kı ve­ri­le­cek.”
Boz­dağ, ya­pı­la­cak zam­mın 12 Eki­m’­de­ki HSYK se­çim­le­ri ön­ce­sin­de “se­çim rüş­ve­ti­” ola­rak de­ger­len­di­ril­me­si­ne öf­ke yağ­dır­dı. YAR­SAV lis­te­si­ni eleş­ti­ren Ba­kan Boz­dağ, “YAR­SAV mı ce­ma­at-sav mı?­” de­di.