Rı­za Zar­ra­b’­ın, 17 Ara­lık Rüş­vet ve Yol­suz­luk Ope­ras­yo­nu ile ay­rın­tı­la­rı ka­mu­oyu­na yan­sı­yan ya­sa­dı­şı al­tın ti­ca­re­ti id­di­ala­rı­na iliş­kin sav­cı­lı­ğın Güm­rük per­so­ne­li hak­kın­da ta­kip­siz­lik ka­ra­rı ver­me­si­nin ar­dın­dan CHP’­li Umut Oran, ye­ni bir id­di­ayı gün­de­me ge­tir­di.

CHP İs­tan­bul Mil­let­ve­ki­li Umut Oran, “1 bu­çuk ton al­tın yük­lü uçak için Dı­şiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı da dev­re­ye gir­di­” di­ye­rek Güm­rük ve Ti­ca­ret Ba­ka­nı Ha­ya­ti Ya­zı­cı­’nın ya­nıt­la­ma­sı is­te­miy­le TBMM’­ye so­ru öner­ge­si sun­du.

 

Oran şu il­ginç so­ru­la­rı yö­nelt­ti: “Dı­şiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı, ek­sik ev­rak ne­de­niy­le mü­hür­le­nen her uçak için özel top­lan­tı ya­pıp Güm­rük Ba­kan­lı­ğı­’n­dan res­mi ya­zıy­la bil­gi is­ti­yor mu? ULS Ha­va­yol­la­rı­’nın kar­go uça­ğın­da 1 bu­çuk ton al­tın var­ken al­tın dur­du­ğu yer­de çek­ti mi? 1 Ocak ile 16 Ocak 2013 ta­rih­le­ri ara­sın­da al­tın çek­miş mi­dir? Al­tın çe­ke­bi­len bir ma­ter­yal mi­dir? Ge­çen sü­re içe­ri­sin­de 292 kg al­tın çü­rü­ye­rek bu­har­la­şa­bi­lir mi? 15 gün­de bu 292 ki­lo al­tı­na ne ol­muş­tur?” (DHA)