Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, basın özgürlüğünün önemine dikkat çekerek, “Basın özgürlüğü; halkın bilgi edinme ve gerçekleri öğrenme hakkıdır” dedi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Demokrasi Denetçileri Derneği’nin düzenlendiği “Medya Bağımsızlığı ve Türkiye Demokrasisi” başlıklı toplantıda gençlerle bir araya geldi. Toplantıya; Demokrasi Denetçileri Derneği Yönetim Kurulu üyelerinden Kadir Yıldırım, Aydan Güler’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Toplantıda Başkan Olcayto, gençlerin merak ettiği sorulara yanıt verdi.

BAĞIMSIZ GAZETECİLİK
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti hakkında bilgi veren Olcayto, şunları söyledi: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 1946 yılında Türkiye’nin tek partili dönemden çok partili döneme geçiş sancılarının olduğu bir dönemde kuruldu. O günden bugüne dek Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, tarafsız ve bağlantısız konumunu korumaya özen gösterdi. Hem siyaset kuruluşlarına, hem de sermaye gruplarına karşı bağımsızlığını korudu. Aynı özeni demokratik seçimlerle gelen yönetim kurulları da devam ettirdi.”

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNEMİ
Başkan Olcayto, basın özgürlüğü ile ilgili sorulara şu yanıtı verdi: “Basın özgürlüğü; halkın bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkıdır. Çağdaş demokrasilerin en temel güvencesi basın özgürlüğüdür. Uzun bir süredir, Türkiye’de halk doğru haber alma ve gerçeği öğrenme hakkından yoksun. Roboski, Reyhanlı, Soma’da gerçekler halktan gizlendi.”
Basındaki sorunlarla ilgili soruya ise Başkan Olcayto, “Sansür, otosansür, iktidara muhalif gazetecilerin patronaj kesimi tarafından işten çıkarılmaları, birbiri ardına kapanan ya da küçülen gazeteler günümüz basın sektörünün başlıca sorunlarını oluşturmaktadır” şeklinde yanıt verdi.

SAHADAKİ GAZETECİLER
Olcayto, sahada çalışan gazetecilerin sorunlarını şu şekilde özetledi: “Gazeteciliğin bir başka zorluğu da sahada koşuşturan muhabir, kameraman, foto muhabirlerinin yaşadığı trajedidir. Çünkü onlar hem okurlarına iyi bir şeyler vermek için sahada uğraş verirler, hem de editöryal kesime karşı sorumludurlar. Zaman zaman çalıştıkları kurumlar nedeniyle halktan da tepki görürler. Halbuki gazeteci, işini yapıyordur.”

GAZETECİLERİN YOL HARİTASI
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi’nin önemine vurgu yapan Başkan
Olcayto gençlere, “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi, 1998 yılında kabul edildi. Hem gazetecilere yol haritası olurken, hem de etik açından mahkemelerde referans kabul ediliyor” dedi.

GELECEKTEN UMUTLUYUZ
“Gelecek adına umutsuz değilim” diyen TGC Başkanı Turgay Olcayto, ana akım medyada yer almayan pek çok haberin sosyal medyada yer aldığını belirtti. Başkan Olcayto, sosyal medyada çok değerli yazarların, gazetecilerin bulunduğunu ve kaleme aldıklarıyla halka gerçekleri ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.