Cum­hur­baş­kan­lı­ğı­’n­dan baş­la­mak üze­re ba­kan­lık­lar­da lüks, şa­ta­fat al­mış ba­şı­nı gi­di­yor. An­ka­ra­’nın Es­ki­şe­hir yo­lu ve Kon­ya yo­lu ke­na­rın­da yük­se­len ço­ğu ki­ra­lık olan bi­na­lar­da ba­kan­lık­lar, ge­nel mü­dür­lük­ler, baş­kan­lık­lar bu­lu­nu­yor. Açık­ça­sı AK­P’­li iş adam­la­rı­na “ki­ra ga­ran­ti­li­” bi­na yap­tı­rı­yor­lar. Öde­ne­cek 4-5 yıl­lık ki­ra­lar­la ken­di­le­ri­ne ait bi­na yap­tı­ra­bi­le­cek­ken bu yo­la gi­dil­mi­yor. AK­P’­li iş adam­la­rı bir de dev­let­te bi­na ki­ra­la­ya­rak ka­za­nı­yor.
Ba­zı iş adam­la­rı­na öy­le “kı­ya­k”­lar ya­pı­lı­yor ki, 4-5 yıl­lık ki­ra­sı pe­şin öde­ni­yor. Ba­zen de, iş adam­la­rı ki­ra pa­ra­sı­nı dev­let­ten pe­şin alıp, alı­nan pa­ray­la bi­na­yı ta­mam­lı­yor. Yol üze­rin­de ta­be­la­la­rı­nı oku­du­ğu­nuz­da Ai­le ve Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı­’nı, Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı­‘nı, İlaç ve Ec­za­cı­lık Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nü, Yurt­dı­şı Türk­ler ve Ak­ra­ba Top­lu­luk­la­rı Baş­kan­lı­ğı­’nı, Ba­sın Ya­yın ve En­for­mas­yon Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nü, Ka­mu İha­le Ku­ru­mu Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nü, Av­ru­pa Bir­li­ği Ba­kan­lı­ğı­’nı ve da­ha ni­ce­le­ri­ni gö­re­bi­lir­si­niz.

Ki­ra­ya ve­ren Bay­rak­tar Hol­ding

TBMM Plan ve Büt­çe Ko­mis­yo­nu­’- n­da, Ai­le ve Sos­yal Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı büt­çe­si gö­rü­şü­lür­ken, ba­kan­lık bi­na­sı­nın ay­lık ki­ra be­de­li gün­de­me ge­ti­ril­di. Ba­kan Ay­şe­nur İs­lam, ba­kan­lı­ğı­nın her ay 765 bin li­ra ki­ra öde­di­ği mal sa­hi­bi­ni hiç me­rak et­me­miş ola­cak ki, adı­nı bil­me­di­ği­ni söy­lü­yor.
Ba­kan­lı­ğı­na bağ­lı bi­rim­le­rin de­ği­şik hiz­met bi­na­la­rı ye­ri­ne ay­nı bi­na­da top­lan­ma­sı doğ­ru. Ama bu bi­na­nın ki­ra­ya ve­ril­me­di­ği dö­nem­de Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­’nın ay­lık 300 bin li­ra ki­ra­yı faz­la bul­du­ğu için ki­ra­la­ma­dı­ğı­nı, Ai­le ve Sos­yal Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı­’nın ise ay­lık 765 bin li­ra­ya ki­ra­la­dı­ğı­nı da ha­tır­la­ta­lım.
An­ka­ra-Çan­ka­ya Sö­ğü­tö­zü Ma­hal­le­si­’n­de bu­lu­nan “a­kıl­lı bi­na­” tek­no­lo­ji­si­ne sa­hip, 33 kat­tan olu­şan 37.489 m2 ka­pa­lı ala­na sa­hip bi­na­ya sto­paj ha­riç ay­lık 765 bin li­ra ki­ra öde­me­si ya­pı­lı­yor. Ki­ra be­de­li­nin yüz­de 45 his­se­si Bay­rak­tar Kar­deş­ler İn­şa­at Ta­ah­hüt Şir­ke­ti­’ne, yüz­de 55’i ise ar­sa sa­hi­bi Mus­ta­fa As­la­n‘­a öde­ni­yor. Ha­len bi­na­da bin 600 ci­va­rın­da per­so­nel bu­lu­nu­yor. Ba­kan­lık yet­ki­li­le­ri­ne gö­re ay­lık 765 bin li­ra yük­sek de­ğil­miş. Yer­leş­ke­nin tek­nik özel­lik­le­ri, bu­lun­du­ğu mu­hit, di­ğer ku­rum ve ku­ru­luş­lar ile si­vil top­lum ör­güt­le­rin­ce ki­ra­la­nan bi­na­lar göz önü­ne alın­dı­ğın­da ki­ra be­de­li­nin em­sal­le­rin­den faz­la ol­ma­dı­ğı­nı sa­vu­nu­yor­lar.
Kay­se­ri kö­ken­li Emin Bay­rak­ta­r‘­ın kur­du­ğu fir­ma­nın Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan­lı­ğı­’nı Ali Bay­rak­tar, Baş­kan Yar­dım­cı­lı­ğı­’nı Meh­met Bay­rak­tar, üye­li­ği­ni ise Coş­kun Bay­rak­tar yü­rü­tü­yor. Bay­rak­tar Twins, Bay­rak­tar To­wer, Bay­rak­tar Cen­ter, Bay­rak­tar Re­si­den­ce­’i ya­pan fir­ma­nın or­tak ol­du­ğu yer­ler ara­sın­da Kay­se­ri Park, An­ka­ra Kent­park da bu­lu­nu­yor. İs­tan­bu­l’­da Vi­a/
por­tu ku­ran şir­ke­tin An­ka­ra­’da ye­ni bir AV­M’­si de dev­re­ye gi­ri­yor.

O ka­dar çok, o ka­dar çok ki

Dev­le­tin ki­ra­la­dı­ğı bi­na azal­mı­yor, her yıl ar­tı­yor. Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı son 5 yıl­da 30 mil­yon 636 bin li­ra ki­ra ödü­yor. Ada­let Ba­kan­lı­ğı­’nın 2011’de An­ka­ra­’da ki­ra­la­dı­ğı bi­na­nın ay­lı­ğı 100 bin li­ra­yı ge­çi­yor.
Tür­ki­ye Oda­lar ve Bor­sa­lar Bir­li­ği de (TOBB) dev­le­te ki­ra­lık bi­na ver­me ko­nu­sun­da son de­re­ce ba­şa­rı­lı. Ka­mu Gü­ven­li­ği Müs­te­şar­lı­ğı­’na es­ki bi­na­la­rı­nı 2019 yı­lı­na ka­dar ki­ra­la­dı. Ay­lık ki­ra­sı 2012 yı­lın­da 232 bin li­ray­dı. Va­rın şim­di siz dü­şü­nün. TOB­B’­un ku­le­le­ri­nin ba­zı kat­la­rı ba­kan­lı­ğa ki­ra­ya ve­ril­miş. Ora­dan el­de et­ti­ği ki­ra ge­li­ri yıl­lık 1 mil­yon 500 bin li­ra­ya yak­laş­mış du­rum­da...
Dı­şiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­’nın iş ada­mı Os­man Ta­n‘­dan ki­ra­la­dı­ğı bi­na için yıl­da 650 bin li­ra­ya ya­kın öde­me ya­pı­lı­yor. Res­mi ko­nut için 4 yıl­da 1 mil­yar 820 bin 794 bin li­ra ki­ra öden­di­ği MHP Mil­let­ve­ki­li Öz­can Ye­ni­çe­ri­‘nin so­ru­su üze­ri­ne açık­la­nı­yor. Kon­ya yo­lun­da yi­ne AK­P’­li bir iş ada­mın­dan ki­ra­la­nan Yurt­dı­şı Türk­ler ve Ak­ra­ba Top­lu­luk­la­rı Baş­kan­lı­ğı­’nın yıl­lık ki­ra­sı 2 mil­yon 700 bin li­ra­yı ge­çi­yor. Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı­’nın Bal­ga­t’­ta bu­lu­nan hiz­met bi­na­sı­nın iki yıl ön­ce­ki ki­ra­sı­nın ay­lık 118 bin, Sö­ğü­tö­zü­’n­de bu­lu­nan bi­na­nın ise ay­lık 229 bin li­ra ol­du­ğu­nu be­lir­te­lim. Son iki yıl­da bu ra­kam­lar kat­lan­mış­tır.
Afet ve Acil Du­rum Baş­kan­lı­ğı­’nın 25 kat­lı ki­ra­lık bi­na­sı için ay­lık 500 bin li­ra­ya ya­kın öde­me yap­tı­ğı­nı ha­tır­la­ta­lım. Ba­sın Ya­yın Ge­nel Mü­dür­lü­ğü bi­ri­si yet­mi­yor­muş gi­bi ye­ni bir bi­na da­ha ki­ra­la­dı. Ar­tık bun­la­rın ne ka­dar öde­di­ği­ni yaz­ma­ya ge­rek bi­le yok. İkin­ci bi­na da yi­ne AK­P’­li iş ada­mı­na ait...AK­P’­li iş adam­la­rı, dev­le­te bi­na ki­ra­la­ma­yı çok sev­di. Bu­nun kâr­lı bir iş ol­du­ğu­nu da gör­dü­ler. Şim­di ki­ra ga­ran­ti­li in­şa­at­lar yük­se­li­yor.